Vlag van Cyprus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Cyprus

De vlag van Cyprus (Grieks: Σημαία της Κύπρου, Simaia tis Kyprou; Turks: Kıbrıs bayrağıis) is wit met daarop een koperkleurige afbeelding van het eiland Cyprus. Onder de afbeelding van Cyprus zijn twee olijftakken te zien. Deze staan symbool voor de vrede tussen de Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten. Wit symboliseert ook de vrede. De koperen kleur van Cyprus symboliseert de rijkdom aan koper op het eiland. De kleur van het koper is in 2006 gewijzigd. De vlag is op 13 augustus 1960 aangenomen. Vanaf april was een andere versie van de vlag in gebruik. Voorwaarde voor een vlag was dat er geen blauw (kleur van de Grieken) of rood (kleur van de Turken) op voor mocht komen. Ook een kruis (symbool van het christendom) of halve maan met ster (symbool van de islam) was niet toegestaan. De Turkse Republiek Noord-Cyprus heeft een andere vlag, waar wel rood op staat en een halve maan met ster. Zie wapen van Cyprus voor het Cypriotische wapen.

Als je in Cyprus bent zal je de vlag van Cyprus niet zo vaak zien. De Grieks-Cyprioten gebruiken liever en/of vaker de vlag van Griekenland.

Cyprus kreeg voor het eerst een eigen vlag toen het een Britse kolonie was. Deze vlag was blauw met linksboven de Union Jack en rechts twee rode leeuwen. Bij onderhandelingen voor herenigingen in 2002 stelde Kofi Annan een nieuwe vlag voor. Deze was boven blauw (voor de Grieken) en onder rood (voor de Turken). Twee witte banen scheidden deze kleuren van de rest van de vlag die koperkleurig was, wat staat voor de eenheid van Cyprus. De onderhandelingen mislukten en deze vlag is nooit aangenomen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Cyprus&oldid=510689"