Vlag van Portugal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Portugal.svg

De vlag van Portugal is de officiële vlag van Portugal. De vlag bestaat uit twee verticale banen; een groene en een rode. Op de scheidingslijn tussen de twee vlaggen is een vereenvoudigde versie te vinden van het Portugese wapen. Het groene en rode vlak zijn niet even groot; het rode vlag bedekt 60% van de breedte, terwijl dit bij het groene gedeelte 40% is. Hierdoor staat ook het wapen niet in het midden. Hier zit een bepaalde gedachte achter. De vlag wordt opgehangen aan de groene kant (de hijszijde). Wanneer de vlag wappert in de wind zal men altijd het groen blijven zien, aangezien de vlag hier vastzit. Toch zal men het rood minder goed zien. Wanneer het rode vlak groter is dan het groene zullen beide vlakken in de wind beter te zien zijn en zal het lijken of het wapen precies in het midden staat.

Waar de kleuren vandaan komen is onbekend. Tijdens de dictatuur van António de Oliveira Salazar werd beweerd dat het rood stond voor de Portugezen die voor hun vaderland zijn gestorven en het groen staat voor de hoop op een mooie toekomst. Nog steeds wordt dit het meest geaccepteerd, maar men weet niet of het echt waar is. De vlag is aangenomen na de afschaffing van de monarchie in 1910. In 1911 werd dit officieel vastgelegd in de wet. Hiervoor had de vlag hetzelfde ontwerp, maar met ander wapen en een blauw en witte baan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Portugal&oldid=651760"