Vlag van Slovenië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Slovenia.svg

De vlag van Slovenië is de officiële vlag van het Oost-Europese land Slovenië. De vlag bestaat uit drie horizontale balken. Dit zijn van boven naar beneden wit, blauw en rood. Linksboven is het Sloveense wapen afgebeeld. De kleuren komen voor in veel Oost-Europese vlaggen en verwijzen naar de vlag van Rusland. In de 19e eeuw was er een beweging die alle Slavische landen in Oost-Europa met elkaar wilden verenigen tot één land. Rusland zag het toen als haar taak om deze landen te beschermen. Op het wapen zijn de Adriatische Zee (de golfjes), de hoogste berg de Triglav en drie sterren te zien. Deze drie sterren komen uit het wapen van de graven van Celje.

De eerste Sloveense vlag komt uit 1848 en bevatte geen wapen. Het was de omgekeerde vlag van Rusland en kwam in bijna alle Slavische landen voor. In 1941 werd het Duitse wapen op de vlag geplaatst, toen het land bezet was. Tussen 1945 en 1990 was er een communistische ster op te zien, aangezien het bij Joegoslavië hoorde. Na de onafhankelijkheid werd in 1991 de huidige vlag gemaakt. Lang werd getwijfeld of men een nieuwe vlag zou maken. Na de val van het communisme is Slovenië meer georiënteerd op de Europese Unie en westerse landen. Men vond dat de vlag te veel deed denken aan Rusland en Servië, de opvolgers van de Sovjet-Unie en Joegoslavië. Ook verwarde men de vlag veel met de vlag van Slowakije. In 2004 is definitief besloten dat men de vlag niet aanpast, aangezien de bevolking dit niet wilde.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Slovenië&oldid=651765"