Vlag van Polen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Poland.svg

De vlag van Polen is de officiële vlag van het Oost-Europese land Polen. De vlag bestaat uit twee horizontale banen; wit en rood. De kleuren vertegenwoordigen Polen sinds de middeleeuwen. Ze symboliseren geen specifieke dingen die te maken hebben met Polen, maar de kleuren samen symboliseren het Poolse volk en het land. Tijdens het communisme werd beweerd dat het wit voor de vrede en het rood voor het communisme stond. Tegenwoordig zijn veel Polen het erover eens dat dit niet klopt.

De kleuren rood en wit werden voor het eerst gebruikt in de vlag van de Pools-Litouwse Gemenebest. Later werd de telkens veranderd als Polen een nieuwe staatsvorm onderging, maar het idee erachter bleef grotendeels hetzelfde. De eerste vlag die op de huidige leek kwam uit 1918. Toen stond nog wel het Poolse wapen op de witte baan. Ook tijdens de communistische periode was Polen één van de weinige communistische landen die geen vlag had met de hamer en sikkel. Naast de vlag met het wapen, kwam ook de huidige vlag zonder wapen. Beide versies van de vlag worden naast elkaar gebruikt, maar de vlag zonder wapen komt vaker voor. Dit is omdat deze een stuk makkelijk is. Sinds 2004 wordt op 2 mei de Dag van de Vlag gevierd, al is dit geen vrije dag.

De Poolse vlag moet niet verward worden met de vlag van Indonesië en de vlag van Monaco. De vlaggen van Indonesië en Monaco gebruiken dezelfde kleuren, maar dan in omgekeerde volgorde.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Polen&oldid=651759"