Vlag van Tsjechië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of the Czech Republic.svg

De vlag van Tsjechië is de officiële vlag van het Midden-Europese land Tsjechië. De vlag is gelijk aan de vlag van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Het bestaat uit een witte en een rode baan met aan linkerkant een blauwe pijl. De vlag is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Bohemen, een streek in Tsjechië. Sommige zeggen dat de blauwe pijl verwijst naar het wapen van Moravië, een andere Tsjechische streek. De kleuren zijn oorspronkelijk afgeleid uit de Russische vlag.

Na de onafhankelijkheid van Oostenrijk-Hongarije werd Tsjecho-Slowakije gesticht in 1918. Het land gebruikte een jaar lang en een vlag bestaande uit een witte en een rode baan. In 1919 werd de blauwe pijl toegevoegd. In 1920 werd kortstondig een andere vlag gebruikt, maar dit werd snel weer teruggedraaid. Tsjecho-Slowakije bleef deze vlag gebruiken van 1920 tot en met 1939 en van 1945 tot en met 1992. Tijdens de Duitse bezetting werd een andere vlag gebruikt, dat de omgekeerde vlag van Rusland was. In 1992 viel Tsjecho-Slowakije uiteen, toen Slowakije zich afscheidde. Slowakije nam een hele andere vlag aan, terwijl Tsjechië dezelfde vlag bleef gebruiken. Slowakije was daar helemaal niet zo blij mee, aangezien het blauw in de vlag naar Slowakije zou verwijzen. Hierdoor zou er een suggestie kunnen zijn dat Tsjechië een aansluiting van Slowakije nastreeft. Tsjechië verklaarde dat dit niet het plan was, maar weigerde de vlag aan te passen. Anders zou de vlag te veel lijken op die van de regio Bohemen, terwijl dit slechts één van de drie regio's is van het land.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Tsjechië&oldid=651768"