Vlag van Bulgarije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bulgaarse vlag

De vlag van Bulgarije is de officiële vlag van het Oost-Europese land Bulgarije. Het is een driekleur die bestaat uit drie verticale balken, van boven naar onder wit, groen en rood. De vlag wordt sinds 16 april 1879 gebruikt, behalve in de periode tussen 1947 en 1990.

Na de rampzalige oorlog tussen het Ottomaanse Rijk en Rusland wordt Bulgarije in 1878 een onafhankelijk land. De vlag was eerste precies gelijk aan de vlag van Rusland. Het was toen van boven naar onder wit, blauw en rood. Na een tijdje wordt het blauw vervangen door groen. Dit symboliseert de Bulgaarse landbouw. Na het uitroepen van het communisme in 1947 wordt het wapen van Bulgarije op de vlag geplaatst rechtsboven. In totaal is dit wapen tussen 1947 en 1990 vier keer van kleur gewisseld, waardoor de vlag ook vier keer gewijzigd werd. Aan de rest van de vlag werd niets gewijzigd en sins 1990 is het wapen niet meer op de vlag te vinden.

Het wit op de vlag staat voor vrijheid en vrede. Het groen staat voor de landbouw, maar ook voor de groene wouden. Ook staat het groen symbool voor de verandering dat volk dat lange tijd onder Turkse heerschappij stond wilt. Tenslotte staat het rood voor dapperheid. Op de dienstvlag en oorlogsvlag van Bulgarije is wel nog steeds het Bulgaarse wapen te vinden, ook zijn daar de onderste twee balken kleiner.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Bulgarije&oldid=651732"