Vlag van Moldavië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Moldova.svg

De vlag van Moldavië is de officiële vlag van Moldavië. De vlag bestaat uit drie horizontale banen; van links naar rechts blauw, geel en rood. Hierop is het Moldavische wapen afgebeeld. Dit wapen onderscheidt deze vlag van de vlag van Roemenië, die dezelfde kleuren hebben. De vlag verwijst hiermee naar de vele overeenkomsten met Roemenië. De twee landen spreken dezelfde taal en hebben een bijna gelijke cultuur en geschiedenis.

Moldavië maakte tot aan de Tweede Wereldoorlog deel uit van Roemenië. Moldavië was tussen 1346 en 1859 een vorstendom, maar deze had een heel andere vlag. Na de Tweede Wereldoorlog werd Moldavië onderdeel van de Sovjet-Unie, terwijl Roemenië "onafhankelijk" bleef. Moldavië was één van de Sovjetrepublieken en had daarom een vlag die gebaseerd was op die van de Sovjet-Unie. In 1990 werd Moldavië onafhankelijk en wilde zich meer richten naar Roemenië. Hierdoor nam het de Roemeense vlag over, met een kleine toevoeging.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Moldavië&oldid=651753"