Vlag van Italië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Italiaanse vlag

De vlag van Italië is een driekleur. Ze heeft drie even grote, verticale banen in de kleuren groen, wit en rood.

Deze kleuren werden voor het eerst gebruikt door de Cispadaanse Republiek, een land dat Napoleon in 1796 had opgericht. Het ontwerp lijkt dan ook op dat van de Franse vlag. Er is maar één kleur verschil.

De kleuren hebben geen betekenissen, maar door de jaren heen hebben mensen die wel gegeven. Zo zou het groen staan voor de heuvels, het wit voor de Alpen en het rood voor het vergoten bloed tijdens de Italiaanse vereniging (toen allemaal kleine landjes één groot Italië werden). Maar je kan de kleuren ook zien als de Italiaanse keuken, groen voor basilicum, wit voor mozzarella en rood voor tomaten. Allen ingrediënten die veel worden gebruikt door de Italianen.

De vlag is door de jaren heen veel veranderd, maar heeft altijd dezelfde kleuren gehouden. Zoals toen Italië nog een koninkrijk was, toen stond er in de witte baan het wapen van de koninklijke familie. Later, tijdens de Italiaanse Sociale Republiek, geleid door Mussolini, stond er midden op de vlag een adelaar.

Pas in 2003 zijn de tinten van de vlag officieel bepaald. Daarvoor kon men verschillende soorten groen gebruiken voor de vlag, sommige mensen gebruikten lichtgroen, andere donkergroen. De officiële kleuren zijn:

  • Varengroen
  • Helderwit
  • Vlammend scharlakenrood


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Italië&oldid=683292"