Vlag van Kroatië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Croatia.svg

De vlag van Kroatië is de officiële vlag van het Oost-Europese land Kroatië. De vlag bestaat uit drie horizontale banen; van boven naar beneden rood, wit en blauw. Hierop staat het Kroatische wapen. De vlag lijkt zonder dit wapen vrij veel op de vlag van Nederland. Veel Kroaten beschouwen hierdoor alleen het wapen als symbool voor hun land. De gebruikte kleuren komen overigens terug in de vlaggen van veel Oost-Europese landen.

In 1867 kreeg Kroatië een vlag, toen het onderdeel was van Oostenrijk-Hongarije. De vlag bevatte toen nog geen wapen, waardoor de Nederland en Kroatië precies dezelfde vlaggen hadden. Overigens bestond er wel een versie met het wapen erop. In 1939 kwam de voorloper van het huidige wapen erop. In 1945 is deze vervangen door een communistische ster, uit de vlag van Joegoslavië. Pas bij de onafhankelijk in 1990 werd deze vervangen door het huidige wapen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Kroatië&oldid=651746"