Vlag van Rusland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van Rusland
De vlag van de Russische marine

De vlag van Rusland is de nationale vlag van Rusland. De vlag is een zogeheten driekleur met horizontale banen. Van boven naar onder hebben zijn de kleur van de banen wit, blauw en rood. De vlag is sinds 11 december 1993 de officiële Russische vlag. De vlag zelf i de inspiratiebron voor de pan-Slavische kleuren, die je in veel Oost-Europese vlaggen terug ziet.

Geschiedenis

Volgens de legende zou de vlag van Rusland gebaseerd zijn op de Nederlandse vlag. Tsaar Peter de Grote bracht toentertijd een bezoek aan Amsterdam om zijn land te moderniseren. Nederland was in die tijd het rijkste land op aarde en erg modern. Peter de Grote haalde overigens nog meer inspiratie uit Nederland. Voor de bouw van Sint-Petersburg liet hij zich inspireren door de Amsterdamse grachten. Peter bedacht nog een tweede vlag, de keizerlijke vlag. Dit was een witte vlag met een blauw kruis erop. Vooral op het slagveld en bij de marine was deze populair. Nog altijd gebruikt de Russische marine deze vlag.

In 1696 werd de vlag door Peter de Grote ingevoerd. Echter werden de kleuren in 1858 door zwart, geel en wit. Deze kleuren verwezen naar het Russische keizershuis Romanov. In 1883 werd de wijziging echter weer teruggedraaid. In 1914 werd er in linkerbovenhoek een geel vakje geplaatst met een adelaar uit het wapen van Romanov. Toen in 1917 de communisten aan de macht kwamen werd de vlag afgeschaft en werd deze vervangen door de vlag van de Sovjet-Unie. Rusland kreeg als Sovjetrepubliek een eigen vlag gebaseerd op die van de Sovjet-Unie. Toen de unie in 1991 viel kreeg Rusland een nieuwe vlag, die veel leek op de huidige. Het enige verschil was dat de vlag minder breed was en het blauw veel lichter was. In 1993 kreeg Rusland uiteindelijk zijn huidige vlag.

Betekenis

Het wapen van Moskovië

Hoewel er een hoop verhalen zijn over wat de symboliek achter de vlag is kan er niet eentje als waar worden beschouwd. De Russische wet zelf zegt dat er geen betekenis achter de kleuren zit. Volgens de bekendste theorie zijn de kleuren van de Russische vlag afgeleid uit het wapen van Moskovië, het Rusland van voor Peter de Grote. Op het wapen is Sint Joris te zien, bekend van zijn strijd tegen de draak, op een wit paard met een blauwe cape op een rode achtergrond. Anderen zeggen echter dat de kleuren die jurk uitbeelden van de heilige Maria, de moeder van Jezus. Maria is namelijk de beschermheilige van Rusland.

Naast religieuze redenen zijn er ook historische redenen. De kleuren zouden de standen binnen het Russische Keizerrijk uitbeelden. Wit staat voor god, blauw voor de keizer en rood voor de boeren en burgerij. Volgens anderen staan de kleuren echter symbool voor de belangrijkste delen waar dit keizerrijk uit bestond; het wit staat voor Wit-Rusland, het blauw voor Oekraïne en het rood voor Rusland zelf. Daarnaast bestaat er een verklaring die het heden, het verleden en de toekomst van Rusland uitbeeld. Hierin staat het wit voor de heldere toekomst, het blauw voor een bewolkt heden en het rood voor een bloederig verleden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Rusland&oldid=651762"