Vlag van Spanje

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Spain.svg

De vlag van Spanje is de officiële vlag van Spanje. De vlag bestaat uit drie horizontale banen. De bovenste en onderste zijn rood, terwijl de middelste geel is. De middelste baan is tevens een stukje breder dan de andere twee banen. Aan de linkerkant (de hijszijde) het Spaanse wapen te zien. Dit is iets meer naar links geplaatst, zodat het groot te zien als de vlag in de wind waait. De kleuren rood en geel hebben niet een speciale betekenis. Ze worden sinds 1785 door Spanje gebruikt, om een goed onderscheid te hebben van andere Europese vlaggen. Toentertijd bevatte de meeste vlaggen namelijk veel wit en koning Karel III wilde een vlag die opvallend was. Later werden deze verbonden met de Spaanse cultuur en bevolking.

De oorlogsvlag van het land leek al veel op de huidige vlag, maar het wapen op de vlag was erg anders. De normale vlag zag er echter heel anders uit. Deze bestond uit vijf horizontale banen, waarvan drie geel waren en twee rood. Vanaf 1873 werd deze steeds meer vervangen door de oorlogsvlag. Na het afschaffen van de monarchie in 1931 werd de onderste rode streep vervangen door een paarse. De reden was dat de vlag anders te veel gekoppeld was aan het koningshuis. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd een de oude vlag gebruikt met het huidige wapen. Het enige verschil met de huidige vlag is dat het wapen in het midden van de vlag stond. Vanaf 1938 werd het wapen links geplaatst, maar pas sinds 1981 wordt het huidige Spaanse wapen gebruikt. Dit gebeurde nadat in 1978 de dictatuur werd opgeheven en de monarchie werd hersteld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Spanje&oldid=651767"