Vlag van Litouwen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Lithuania.svg

De vlag van Litouwen is de officiële vlag van Litouwen. De vlag bestaat uit drie horizontale banen, van boven naar beneden geel, groen en rood. De kleuren verwijzen naar de kleuren van de traditionele, Litouwse kleding. De vlag werd gebruikt door de Litouwers in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Toen het land in 1918 onafhankelijk werd is voor deze vlag gekozen. Tijdens de bezetting door Duitsland en later de Sovjet-Unie werd de vlag verbannen. In 1989, toen het land weer onafhankelijk werd, werd de vlag weer gekozen als de officiële vlag van het land. In 2004 is wel de verhouding van de vlag iets veranderd.

In 2004 is ook een alternatieve vlag voor het land aangenomen. Dit is de vlag die werd gebruikt tijdens de slag bij Tannenberg in 1410. In de 20e eeuw werd deze gezien als het symbool van de Litouwse onafhankelijkheid. Het bestaat uit een rode achtergrond met erop een ridder te paard. Tegenwoordig wordt deze vlag soms door de overheid gebruikt. Vaak gaat dit om historische monumenten en het is verschillend per locatie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Litouwen&oldid=651750"