Vlag van Turkije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Turkey.svg

De vlag van Turkije (Turks: Türk bayrağı) is een rode vlag met een witte ster en een halve maan. De ster is een vijfhoekige ster. De vlag is sinds de stichting van Turkije, de nationale vlag van het land. De vlag is gekopieerd van de vlag van het Ottomaanse Rijk in 1844. In 1936 werd de vlag gestandaardiseerd.

De vlag wordt ook wel in het Turks Ay Yildiz genoemd. Dit betekent: "maan ster".

De maan en de ster op de Turkse vlag zijn islamitische symbolen en zijn beide belangrijke symbolen voor Turkije.

Geschiedenis

De ster en de halve maan op de vlag zijn afkomstig van de Ottomaanse vlag rond 1780-1820, maar toen stonden de ster en de halve maan op een groene vlag. Pas in 1844 veranderden men de kleur van groen naar rood.

Bij de stichting van het huidige Turkije (Republiek Turkije) heeft men besloten om de laatste Ottomaanse vlag als vlag te gebruiken. Dit was de rode vlag met een ster en een halve maan. In 1936 werd de vlag gestandaardiseerd vanwege een Turkse vlagwet.

Betekenis

De grondlegger en de eerste president van Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, zou de betekenis van de vlag hebben verklaart. Volgens hem waren er veel mensen gesneuveld bij de strijd om onafhankelijkheid en lag er op een avond een grote plas bloed op straat. De ster en de halve maan zouden schijnen op die plas bloed en daarom is de vlag ook rood.

Gebruik

De Turkse vlag wordt altijd getoond in overheidsinstellingen, zoals scholen, parlementsgebouwen, stadhuizen enzovoort.

Op de militaire uniform van het leger van Turkije staat ook altijd een Turkse vlag.

Bij sportoverwinningen, belangrijke gebeurtenissen of nationale feestdagen komen inwoners van Turkije meestal met de Turkse vlag de straat op om te vieren. Monumenten worden dan ook versierd met Turkse vlaggen.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Turkije&oldid=603374"