Vlag van Noorwegen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Norway.svg

De vlag van Noorwegen is de officiële vlag van Noorwegen. De vlag bestaat uit een rode achtergrond met hierop een blauw Scandinavisch kruis met witte lijnen eromheen. Het ontwerp is gelijk aan de vlaggen van Denemarken, Zweden, Finland en IJsland. Het kruis staat symbool voor het christendom. De kleuren rood, wit en blauw symboliseren de democratie. Dit afgeleid van andere democratische landen in de 19e eeuw, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Ook is het referentie naar de Franse Revolutie. Het rood en wit is ook een verwijzing naar de vlag van Denemarken. Met dit land heeft Noorwegen jarenlang een unie gevormd. Tegenwoordig staat het wit voor de sneeuw en de bast van de berk, het blauw voor de gletsjers en glasklokjes en het rood voor de avondzon en liefde.

De vlag is ontworpen in 1821, maar werd pas in 1898 aangenomen. Toentertijd stond er nog een symbool in de linkerbovenhoek voor de unie Noorwegen-Zweden. In 1905 viel deze unie uitelkaar en werd dit symbool verwijderd. Zweden heeft toen hetzelfde gedaan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Noorwegen&oldid=651757"