Vlag van Noord-Macedonië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of North Macedonia.svg

De vlag van Noord-Macedonië is de officiële vlag van het Zuidoost-Europese land Noord-Macedonië. De vlag bestaat uit een rode achtergrond met daarop een zon met acht zonnestralen. Deze zon staat symbool voor de nieuwe zon van vrijheid. In het volkslied van het land wordt ook over deze zon gezongen. De zon staat precies in het midden van de vlag en de zonnestralen zijn symmetrisch aan elkaar.

Het verklaarde zich in 1992 onafhankelijk als de Republiek Macedonië. Deze naam leverde een conflict op met buurland Griekenland, aangezien de naam verwijst naar de Griekse regio Macedonië. Het land gebruikte ook de vlag van de Griekse regio Macedonië, maar dan met een rode in plaats van blauwe achtergrond. Toen het land in 1993 werd erkend door de Verenigde Naties werd de vlag daarom ook niet gehesen. In 1994 stelde Griekse regering een handelsembargo in tegen Macedonië. In 1995 werd de vlag veranderd om zo de Grieken tegemoet te komen. Dit gebeurde nadat Macedonië en Griekenland het eens werden en met een compromis kwamen. Het conflict over de naam is overigens pas in 2019 opgelost, toen het land haar naam wijzigde naar Noord-Macedonië.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Noord-Macedonië&oldid=651756"