Vlag van Europa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van Europa.

De vlag van Europa (eigenlijk de vlag van de Raad van Europa en de vlag van de Europese Unie) is de onofficiële vlag die wordt gezien als het symbool van een verenigd (of samenwerkend) Europa. Op de vlag staat een cirkel van twaalf gouden sterren die de eenheid en vriendschap van de Europese volkeren symboliseren.

Geschiedenis

De vlag is bedacht in 1949 toen de Raad van Europa werd opgericht. Over de vraag hoeveel sterren het moesten zijn werd veel gediscussieerd. Sommige landen wilden 15 sterren, want dat was het aantal lidstaten + plus het speciale gebied Saarland. Anderen wilden er 14 (aantal lidstaten zonder Saarland). Deze voorstellen haalden het niet en omdat 13 een ongeluksgetal is werden het 12 sterren. Later ging ook de Europese Unie (op aanvraag van de Raad van Europa) deze vlag gebruiken en nu staat hij dus bekend als de vlag van Europa.

Herkomst

De vlag is gebaseerd op de vlag van de Paneuropese Unie, die ook 12 sterren had, maar dan met ook een kruis in het midden. Hoewel het enige symbolische in de vlag de cirkel van sterren is, denken veel mensen dat de vlag ook een beetje katholiek is. Volgens de Bijbel droeg Maria namelijk een kroon van twaalf sterren en de ontwerper van de vlag, Arsène Heitz, was heel gelovig. Misschien heeft hij met de vlag dus ook willen verwijzen naar Maria.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Europa&oldid=515949"