Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk
Edward VII in coronation robes.jpg
Eduard VII
Coat of arms of the United Kingdom (1901-1952).svg

Wapen van Eduard VII

Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Aangetreden op 22 januari 1901
Afgetreden op 6 mei 1910 (overlijden)
Troonopvolger George V van het Verenigd Koninkrijk
Algemeen
Aanspreekvorm Majesteit
Persoonlijke informatie
Volledige naam Albert Eduard
Geboren Londen, 9 november 1841
Overleden Londen, 6 mei 1910
Huwelijk Alexandra van Denemarken (10 maart 1863)
Ouders Albert van Saksen-Coburg en Gotha

Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Kinderen Zie tekst
Portaal Portal.svg Monarchie

Albert Eduard (Londen, 9 november 1841 – 6 mei 1910) was koning van het Verenigd Koninkrijk tussen 1901 en 1910. Koning Eduard VII was de eerste koning uit het huis Saksen-Coburg en Gotha, het latere huis Windsor. De periode waarin Eduard VII regeerde wordt ook wel het Edwardiaans tijdperk genoemd. Hij droeg tevens de titel keizer van Indië.

Koning Eduard VII had een vrij korte regeerperiode; hij was maar negen jaar aan de macht. Zijn regeerperiode stond in het teken van de vrouwenrechtenbeweging en het geloof in vooruitgang. Elektriciteit werd geïntroduceerd in de Britse huishoudens tijdens zijn periode en de sociale regels werden minder strikt. Ook kreeg het Verenigd Koninkrijk te maken met de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog en begon het verval van het Britse Rijk. De Verenigde Staten namen langzaam aan de rol van het Verenigd Koninkrijk als supermacht over.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Prins Eduard op jonge leeftijd

Hij was het tweede kind en de oudste zoon van koningin Victoria en Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Hij werd in zijn familie vaak Bertie genoemd. Bij zijn geboorte keeg hij de titel hertog van Cornwall. Officieel was Eduard VII niet alleen de troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van het hertogdom Saksen-Coburg en Gotha. In 1863 deed hij afstand van zijn rechten op de troon van Saksen-Coburg en Gotha ten gunste van zijn broer Alfred. Koningin Victoria en haar man Albert gaven hun zoon een goede opleidingen met meerdere leraren. Toch was Eduard geen goede student. Hij was niet erg ijverig en blonk niet uit in zijn studies, terwijl zijn zus dit wel deed. Toch had Eduard charme en gezelligheid.

In de zomer van 1859 maakte hij een reis naar Rome. Hierna ging hij studeren in Cambridge. Hier bleek hij een goede student te zijn en haalde met gemak zijn examens. Hij ondernam als eerste Britse monarch een reis naar Noord-Amerika. In Montreal opende hij een brug, die naar zijn moeder vernoemd was. Ook legde hij de steen voor het regeringsgebouw in Ottawa. Vervolgens bezocht hij de Niagarawatervallen en bezocht de Amerikaanse president James Buchanan. Hij verbleef drie dagen in het Witte Huis en ontmoette de Amerikaanse schrijver Ralph Waldo Emerson.

Huwelijk en dood van zijn vader

Het huwelijk tussen Alexandra en Eduard

Eduard wilde een carrière maken in het Britse leger, maar dat mocht niet. Toch werd hij naar Duitsland gestuurd om militaire oefeningen te bekijken. Dit was eigenlijk een smoes, aangezien hij eigenlijk ging om zijn verloofde te ontmoeten. Koningin Victoria en prins Albert hadden al besloten met wie Eduard ging trouwen, voordat Eduard haar überhaupt ontmoet had. Dit was Alexandra van Denemarken. Ze ontmoette elkaar in Spiers. Eduard was echter een player. Hij verbleef vaak in Ierland waar hij een affaire had met actrice Nellie Clifden. Toen zijn vader hierachter kwam, was hij al erg ziek. Eduard haastte zich naar Cambridge om zijn vader te bezoeken en twee weken later overleed hij. Koningin Victoria is nooit over de dood van haar man heen gekomen. Ze gaf Eduard de schuld voor de dood van Albert. Ze noemde haar zoon onfatsoenlijk en onverantwoordelijk.

De koningin stuurde Eduard vervolgens naar het Midden-Oosten voor een rondreis. Hij bezocht hij onder meer Egypte en de steden Jeruzalem, Constantinopel (Istanboel) en Beiroet. Na zijn terugkeer werd begonnen met het voorbereiden van de trouwdag. Op 10 maart 1863 trouwden Alexandra en Eduard in de kapel van Windsor Castle. Het koppel verbleef zowel in Londen als in Norfolk. Veel Duitse familieleden van de koninklijke familie waren niet blij met het huwelijk. Alexandra was Deens en de Duitse landen hadden een conflict met Denemarken over Sleeswijk-Holstein. Koningin Victoria bemoeide zich ook met het koppel, vooral met de kinderen van het paar.

Kroonprins

De kroonprins op jonge leeftijd

Al vanaf zijn geboorte was Eduard kroonprins. Na de dood van zijn vader stond hij koningin Victoria bij in publieke evenementen. Zo opende hij onder meer Tower Bridge. Dit was het begin van de grote koninklijke openingsceremonies, die de we nog steeds kennen. Tussen de koningin en Eduard ontstond een conflict over Sleeswijk-Holstein. Eduard steunden namelijk de Denen, terwijl de koningin de Duitsers steunden. Later dat jaar regelde Eduard ook nog een ontmoeting met Giuseppe Garibaldi, de strijder van de Italiaanse eenwording. Hoewel in Europa zelf steeds meer mensen de monarchie wilden afschaffen, werd prins Eduard steeds populairder. Vanaf 1870 werd ook de relatie met zijn moeder beter. Prins Eduard liep buiktyfus op, wat toen een dodelijke ziekte was. Veel mensen maakten zich zorgen over zijn gezondheid. De prins herstelde van de ziekte en dit was een opluchting voor het land. De prins had vele vrienden en was ook goed bevriend met mensen die tegen de monarchie waren. Hierdoor zorgde hij net als zijn moeder voor stabiliteit.

In 1875 maakte Eduard een reis door Brits-Indië. Ondanks hun huidskleur of afkomst behandelde de prins iedere inwoner hetzelfde. Dit werd toentertijd als opmerkelijk gezien. De prins schreef hierover:

Aanhalingsteken openen

Because a man has a black face and a different religion from our own, there is no reason why he should be treated as a brute.
Omdat een man een zwart gezicht heeft en een andere godsdienst dan de onze, is er geen reden waarom hij moet worden behandeld als een bruut.

Aanhalingsteken sluiten

De reis was een succes en zijn moeder kreeg hierop de titel keizerin van Indië, die hij later ook zou erven. De prins bezocht in 1900 Denemarken en België. In België werd hij het doelwit van een moordaanslag. De Belg Jean-Baptiste Sipido probeerde hem te vermoorden als wraak over de Tweede Boerenoorlog. Dit zorgde voor een slechte relatie met België, aangezien de Britten België eerder onder druk hadden gezet vanwege de oorlogsmisdaden in Belgisch-Kongo.

Koning van het Verenigd Koninkrijk

Eduard als koning

Na de dood van zijn moeder op 22 januari 1901 werd Eduard koning van het Verenigd Koninkrijk. Hij was toen 59 jaar oud. Zijn moeder wilde aanvankelijk dat hij de naam Albert Eduard aannam, maar hijzelf koos uiteindelijk voor de naam Eduard VII. Door zijn vele reizen en zijn familiebanden had hij een netwerk over heel Europa opgebouwd. Hij verbeterde de relatie met Rusland en Frankrijk, terwijl de band met Duitsland verslechterde. Eduard VII was tegen de Duitse drang naar uitbreiding van het grondgebied. De koning wist uiteindelijk een bondgenootschap met Frankrijk aan te gaan. Hierdoor werd de Duitse keizer Wilhelm II een vijand van de koning.

Op 9 augustus 1902 werd de koning gekroond. De kroning zou eigenlijk twee dagen eerder plaatsvinden, maar er werd een blindedarmontsteking bij hem ontdekt. Toentertijd waren blindedarmontstekingen vaak dodelijk, maar door een nieuwe techniek werd de blinde darm door middel van een kleine snee verwijderd. De koning merkte hier zelf niets van, die zat verdoofd op bed een sigaar te roken. Na twee weken was hij hersteld. Arts Frederick Treves werd hierdoor tot baron vernoemd. De koning begon met het herinrichten van de koninklijke paleizen en voerde oude tradities in. De koning stond bekend om zijn uitbundige feestjes, maar was ook erg geliefd. Hij verkleinde de macht van het Hogerhuis en vergrootte deze van het Lagerhuis. Hierdoor werd de politiek democratischer.

Overlijden

De koning was erg zwaar en rookte per dag zo'n twintig sigaren en twaalf sigaretten. In maart 1910 verslechterde de toestand van de koning. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis. In april keerde hij terug naar Buckingham Palace, maar hij bleef lasthouden van zware bronchitis. De gezondheid van de koning verslechterde en op 5 mei raakte hij buiten bewustzijn. Een dag later overleed hij en werd opgevolgd door zijn tweede zoon, koning George V.

Edwardiaans tijdperk

Deze bibliotheek van de universiteit van Oxford is gebouwd in Edwardiaanse stijl

De regeerperiode van koning Eduard VII wordt het Edwardiaans tijdperk genoemd. Het is de opvolger van het Victoriaans tijdperk. Het Edwardiaans tijdperk stond in het teken van technologische vernieuwingen. Meer en meer mensen kregen toegang tot elektriciteit dat leidde tot ontstaan van allerlei apparaten. Ook werden olielampen vervangen door gloeilampen. Ondertussen was de luchtvaart in opgang en werd het socialisme steeds populairder. Het socialisme zette zich in voor de rechten van arbeiders.

Het Edwardiaans tijdperk wordt gezien als een positieve periode. Het Britse Rijk was op zijn hoogtepunt en er waren geen grote oorlogen. De relatie met Frankrijk was aan het verbeteren. De sociale verhoudingen waren minder streng dan in de Victoriaanse periode. Zo hoefden vrouwen geen rok meer aan tot op de grond, maar tot op hun enkel. De Edwardiaanse periode duurde tot 1914, ook al overleed koning Eduard VII in 1910. Dit komt doordat de Eerste Wereldoorlog wordt gezien als het definitieve einde van het tijdperk. Vooral na de Eerste Wereldoorlog werd het Edwardiaans tijdperk gezien als periode van welvaart, stabiliteit, vooruitgang en vrede.

Zijn vrouw Alexandra

Kinderen

Eduard VII trouwde met Alexandra van Denemarken op 10 maart 1863. Het paar kreeg zes kinderen:

  • Albert Victor (8 januari 1864 – 14 januari 1892)
  • George (3 juni 1865 – 20 januari 1936)
  • Louise (20 februari 1867 – 4 januari 1931)
  • Victoria (6 juli 1868 – 3 december 1935)
  • Maud (26 november 1869 – 20 november 1938)
  • Alexander John (6 april 1871 - 7 april 1871)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eduard_VII_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=823215"