Jacobus III van Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James III of Scotland.jpg

Jacobus III (?, 1451/1452 – nabij Stirling, 11 juni 1488) was koning van Schotland tussen 1460 en 1488. Hij kwam uit het huis Stuart.

Hij was de zoon van koning Jacobus II en Maria van Egmont-Gelre. Het is onbekend wanneer hij precies en waar hij precies werd geboren. Jacobus trouwde met Margreet van Denemarken, de dochter van de Deense koning, in 1469. Na de dood van zijn vader in 1460 werd hij koning. Jacobus III was niet populair, aangezien hij goede banden had met het Engelse koningshuis. Jacobus III wilde namelijk Schotland uitbreiden en had daarvoor de hulp van de Engelsen nodig. Hij wilde Gelre (Gelderland), Bretagne en Saintonge veroveren. Het Schotse parlement wilde dit echter niet en daardoor werden de plannen nooit uitgevoerd.

Jacobus III liet zijn zoon trouwen met de dochter van de Engelse koning. Dit leidde tot veel woede onder de Schotten. De banden tussen Engeland en Schotland werden in 1479 vernietigd. Dit leidde tot veel spanningen tussen de beide landen. In 1482 bracht de Engelse koning een leger bijeen en viel Schotland aan. Jacobus III werd aangehouden en vastgezet in Edinburgh Castle. Jacobus III gaf zich uiteindelijk over en werd vrijgelaten. In 1488 stootten de Schotse edelen hem van de troon. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jacobus IV.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacobus_III_van_Schotland&oldid=692710"