Alfred de Grote

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfred the Great.jpg

Alfred de Grote (Wantage, 848/849 - Winchester, 26 oktober 899) was koning van Wessex en de eerste koning van de Angelsaksen. Hiermee wordt hij gezien als de eerste koning van Engeland.

Hij was de zoon van Æthelwulf. Aanvankelijk werd zijn oudere broer, Æthelred I, koning van Wessex. Hij sneuvelde echter in de strijd tegen de Denen, waarna Alfred de Grote koning werd in 871. Alfred sloot vrede met de Denen, maar na een tijdje begonnen deze de Angelsaksen weer aan te vallen. In 878 versloeg hij de Denen in Edington. In een vredesverdrag met de Deense koning werd besloten dat de Denen het noordoosten van Engeland in handen kregen, de zogeheten Danelaw.

Alfred de Grote was niet alleen een krijgsheer, waar was ook geïnteresseerd in literatuur. Hierdoor maakte Engeland een culturele en wetenschappelijke bloeiperiode door. Hij gaf de opdracht verschillende werken te vertalen in het Angelsaksisch vanuit het Latijn. Vanwege zijn prestaties kreeg hij de titel de Grote. Vermoedelijk stierf hij in 899. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Eduard de Oudere.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alfred_de_Grote&oldid=637901"