Eduard de Martelaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward the Martyr by Edwards detail.jpg

Eduard de Martelaar (circa 962 - Corfe Castle, 18 maart 978/979) was koning van Engeland tussen 975 en 978. Zijn bijnaam verwijst naar het feit dat hij een goed christen was. In 1001 werd hij daarom heilig verklaard.

Zijn koningschap werd betwijfeld door een grote groep mensen, waaronder zijn stiefmoeder. Zijn stiefmoeder wilde dat zijn halfbroer, Ethelred II, koning zou worden. Eduard had echter de steun van de kerk. Na een paar jaar bezocht zijn stiefmoeder hem en bood hem een glas te drinken aan, terwijl hij nog op zijn paard zat. Toen hij dit dronk stak zijn stiefmoeder hem in de rug. Eduard viel van zijn paard af, maar zijn voet zat nog in de stijgbeugel. Hierdoor werd hij enkele meter door zijn paard meegesleurd, tot dat zijn dood in een riviertje viel. Schrijvers in die tijd beschreven vele wonderen die zouden zijn gebeurd met zijn lijk. De kerk heeft hem daarom heilig verklaard. Zijn lichaam werd uit zijn graf gehaald en in de kerk geplaats als relikwie.

Toen koning Hendrik VIII alle kloosters en heilige plaatsen sloot en verwoeste in de 16e eeuw, werd zijn lichaam verstopt. In 1931 werd deze pas weer gevonden en het lichaam werd geschonken aan een Russisch-Orthodoxe Kerk in het Engelse plaatsje Woking. De kerk is vernoemd naar Eduard de Martelaar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eduard_de_Martelaar&oldid=638384"