Macbeth van Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Macbeth of Scotland.jpg

Macbeth (1005 – 15 augustus 1057) was koning van Schotland tussen 1040 en 1057. Hij kwam uit het huis Alpin. Macbeth is vooral bekend vanwege het toneelstuk Macbeth van William Shakespeare. Dit toneelstuk is echter niet historisch correct, hoewel Shakespeare het personage wel baseerde op de koning.

Macbeth was de zoon van Findláech Mormaer van Moray en zijn vrouw Donada. Via zijn moeders kant stamde hij af van de Schotse koning Malcolm II. Macbeth kwam aan de macht in 1040, nadat koning Duncan I na een val van zijn paard om het leven kwam. Macbeth kroonde zich vervolgens tot koning, wat door de Schotten accepteert werd. In 1052 kwam hij naar Engeland om zich te bemoeien in de strijd tussen Harold II en Eduard de Belijder over de Engelse troon. Hoewel hij hierdoor een invasie van Schotland veroorzaakte, hield hij stand. In 1057 werd Macbeth verslagen door Malcolm III. Hierdoor werd Lulach koning van Schotland, maar werd een jaar opgevolgd door Malcolm III.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Macbeth_van_Schotland&oldid=692297"