Richard II van Engeland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koning Richard II

Richard II (Bordeaux, 6 januari 1367 – kasteel Pontefract (Yorkshire), 14 februari 1400) was koning van Engeland tussen 1377 en 1399. Richard II was de laatste koning uit het huis Plantagenet vóór de splitsing in huis York en huis Lancaster.

Hij was de zoon van Eduard van Woodstock (de Zwarte Prins) en Johanna van Kent. Zijn vader overleed in 1376 en zijn opa koning Eduard III in 1377. Hierdoor werd Richard II op 10-jarige leeftijd koning van Engeland. Vanwege zijn leeftijd werd Engeland bestuurd door regenten, waaronder Jan van Gent. In 1381 kreeg Richard II te maken met de Engelse Boerenopstand. De boeren moesten hoge belastingen betalen vanwege de Honderdjarige Oorlog. Ze wilden meer rechten en lijfeigenschap. De boeren plunderden onder meer Londen en Canterbury. Hoewel Richard II aan bepaalde voorwaarden wilde voldoen, ging een groep van de boeren nog steeds door. Uiteindelijk werd de leider vermoord en de opstand door de Engelse edelen ingedrukt.

De koning trouwde met Anna van Luxemburg. Dit huwelijk bleef kinderloos en in 1394 overleed ze aan de pest. Richard II trouwde vervolgens met Isabella van Valois. Ook dit huwelijk bleef kinderloos. Richard II kreeg steeds meer te maken met oppositie. Dit kwam vermoedelijk door slechte raadgevers, depressies en woedeaanvallen. Richard II kwam in conflict met zijn ooms. In 1388 werd besloten dat de ooms inspraak kregen, maar in 1389 werd dit ongedaan gemaakt. Richard II tekende een wapenstilstand met Frankrijk. Richard II werkte enige tijd samen met het parlement. Toen het parlement de financiën opeiste, maakte Richard II een nieuw parlement. Het parlement bestond uit 18 edelen, die alle vrienden van Richard II waren. Richard II ging met het nieuwe parlement zware belastingen heffen.

In 1399 ondernam de koning een veldtocht naar Ierland. De latere koning Hendrik IV keerde terug naar Engeland en creëerde een opstand tegen Richard II. Toen Richard II terugkeerde naar Engeland werd hij opgesloten in de Tower of London. Richard II moest gedwongen troonsafstand doen en werd opgesloten in kasteel Pontefract in York. Hier overleed hij in 1400. Aangenomen wordt dat hij is vermoord, maar dit eigenlijk onduidelijk. Aanvankelijk werd hij begraven in King’s Langley Church in Hertfordshire, maar later werd hij overgebracht naar Westminster Abbey.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richard_II_van_Engeland&oldid=623613"