Maria I van Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mary Queen of Scots Blairs Museum.jpg

Mary (Linlithgow Paleis, Schotland, 8 december 1542 – Fotheringhay Castle, Schotland, 8 februari 1587), was de dochter van James V van Schotland en Maria de Guise.

Toen ze zes dagen oud was, stierf haar vader en werd ze koningin van Schotland. Voor haar eigen veiligheid groeide Mary op aan het Franse hof. Op 24 april 1558 trouwde ze met de Franse dauphin (kroonprins) François van Frankrijk. Twee jaar later stierf hij en hertrouwde ze op 29 juli 1665 met Henry Stuart. Ze kregen een zoon:

Op 24 juli 1567 werd ze gedwongen om afstand te doen van de troon en haar zoon - slechts 13 maanden oud - werd koning van Schotland.

Na de dood van Henry in 1567, hertrouwde ze op 15 mei 1567 met James Hepburn. Op 8 februari 1587 werd ze onthoofd.

Ze had een rivaal, haar eigen nicht, Elizabeth I van Engeland. Maria I had een claim (mocht de troon hebben) op de Engelse troon. Elizabeth I vond dat te gevaarlijk voor haar. Ze deed er alles aan om haar te stoppen.

Ze had veel mensen die haar van haar Schotse troon wilden stoten, zoals John Knox. Een protestantse man die tegen katholieken waren zoals Maria I en tegen regerende vrouwen, dus koningen.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maria_I_van_Schotland&oldid=670553"