George I van Groot-Brittannië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GeorgeIKneller1714.jpg

George I Lodewijk (Hannover, 28 mei 1660 — Osnabrück, 11 juni 1727) was tussen 1698 en 1727 keurvorst van Hannover, tussen 1705 en 1727 hertog van Lauenberg en tussen 1714 en 1727 koning van Groot-Brittannië en Ierland. George I was de eerste Britse koning uit het huis Hannover. Met zijn regeerperiode begon in de Britse geschiedenis het Georgiaanse tijdperk (Georgian Age). Tussen het keurvorstendom Hannover in het huidige Duitsland en Groot-Brittannië was er in die tijd een personele unie (oftewel hetzelfde staatshoofd).

Onder George I kwam er een overgang naar een parlementaire democratie. De macht van de vorst nam af en de macht van het parlement nam toe. Ook kreeg Groot-Brittannië zijn eerste minister-president, Robert Walpole.

Levensloop

Jeugd

George I als koning

George was de zoon van prins-bisschop Ernst August van Brunswijk-Lüneburg en zijn vrouw Sophia van der Palts. Sophia was weer de dochter van Frederik V van der Palts (ook wel de Winterkoning genoemd) en de kleindochter van de Engelse koning Jacobus I. George was ook een jongere zus, Sophie Charlotte. Zij trouwde later met de Pruisische koning Frederik I.

George werd protestants opgevoed en had Duits als moedertaal. In 1701 werd in Engeland de Act of Settlement aangenomen. Deze wet stelde dat als de Engelse (later Britse) koningin Anna kinderloos zou overlijden, de troon zou worden doorgegeven aan het dichtstbijzijnde protestantse familielid. Dit was Sophia van de Palts, waardoor George I de troonopvolger werd. In 1714 werd hij dan ook koning van Groot-Brittannië en Ierland.

Regeerperiode

George regeerde nu zowel Hannover als Groot-Brittannië. Hij verdeelde zijn tijd tussen de twee landen, waardoor hij vaak in het buitenland was. George I kon geen goed Engels praten en veel Britten vonden hem niet heel erg intelligent. In Hannover was men heel erg over hem te spreken. George I introduceerde de parlementaire democratie in Hannover. Hierdoor nam de macht van de keurvorst af en kwam er een parlement. In Groot-Brittannië deed George I precies hetzelfde. Robert Walpole werd de eerste minister-president van Groot-Brittannië. Onthoud dat de koning toch nog wel een bepaalde vorm van inspraak en macht had. Pas onder koningin Victoria werd dit helemaal afgeschaft en werd de koning het symbool van het land. In Groot-Brittannië koos George I overigens niet zelf de minister-president, dat liet hij aan het parlement over.

GeorgeIThornhill.jpg

George I regeerde niet lang over Groot-Brittannië. Hij overleed in 1727 in Osnabrück en werd in Hannover begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij herbegraven in Herreshausen. Zijn zoon George II volgde hem op.

Huwelijk en kinderen

George I trouwde met Sophia Dorothea van Celle, die zijn nicht was. Samen kregen zij twee kinderen:

Overigens had George vele minnaressen.

 
Keurvorsten en koningen van Hannover
George I (1708-1727) - George II (1727-1760) - George III (1760-1820) - George IV (1820-1830) - Willem (IV) (1830-1837) - Ernst August (I) (1837-1851) - George V (1851-1866) - Hannover wordt geannexeerd door koninkrijk Pruisen (1866)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_I_van_Groot-Brittannië&oldid=687956"