Hendrik VI van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Hendrik VI

Hendrik VI (Henry VI) (Windsor Castle, 6 december 1421 — Londen, 20 mei 1471) was koning van Engeland tussen 1422 en 1461 en tussen 1470 en 1471. Hendrik VI was de laatste Engelse koning uit het huis Lancaster.

Hij was de zoon van koning Hendrik V en Catherina van Valois. Aangezien zijn moeder Frans was, mocht zij zich niet met de opvoeding van haar zoon bemoeien. Na de dood van koning Hendrik V, werd hij koning. Zijn moeder trouwde vervolgens met Owen Tudor, een Welshe edele. Owen Tudors werd uiteindelijk de grootvader van koning Hendrik VII uit het huis Tudor. Hendrik VI werd op zijn achtste verjaardag in 1429 koning van Engeland. In 1431 werd hij gekroond als koning van Frankrijk in de Notre-Dame van Parijs. Overigens droeg koning Karel VII als de titel van koning van Frankrijk. Volgens het verdrag van Troyes zou Hendrik VI echter koning van Frankrijk en Engeland worden. Deze strijd tussen Karel VII en Hendrik VI speelde zich af tijdens de Honderdjarige Oorlog.

Hendrik VI trouwde met Margaretha van Anjou. Zijn vrouw wist een wapenstilstand met Karel VII te sluiten. Het echtpaar kreeg één kind, maar dit stierf in 1453. Ondertussen brak er ook een strijd uit tussen huis York en huis Lancaster, over wie de rechtmatige heerser voor Engelse troon was. Deze strijd wordt de rozenoorlogen genoemd. Huis Lancaster stelde dat dit Hendrik VI was, maar huis York stelde dat dit Eduard IV was. Koning Eduard IV zette Hendrik VI in 1461 af. Met behulp van Richard Neville herstelde Hendrik VI zijn koningschap in 1470. Dit duurde niet lang. In 1471 werd Hendrik VI opnieuw afgezet en gevangengezet in de Tower of London. Waarschijnlijk werd hij hierna vermoord. Vaak wordt de latere koning Richard III gezien als dader, maar historici zijn dit als onwaarschijnlijk. Eduard IV volgde hem opnieuw op. Na zijn dood werd zijn lichaam overgebracht naar Windsor Castle. Hij ligt begraven in Westminster Abbey.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrik_VI_van_Engeland&oldid=688365"