Huis York

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis York
White Rose Badge of York.svg
Wapenspreuk
Stamvader Edmund van Langley
Laatste heerser Richard III van Engeland
Familiehoofd
Uitgestorven
Afgezet in/op 1485
Hoofdtak Huis Plantagenet
Zijtak(ken)
Titel(s)
Koning van Engeland
Portaal Portal.svg Monarchie

Huis York was een adellijk huis, dat een zijtak was van huis Plantagenet. Het huis regeerde tussen 1461 en 1485 over Engeland (en Wales en Ierland). Het huis was de tegenhanger van huis Lancaster. De twee huizen vochten om de Engelse troon in de zogeheten Rozenoorlogen. De naam verwijst naar de rozen in de logo's van beide huizen. Huis York had een witte roos, terwijl huis Lancaster een rode roos had.

Het huis werd gesticht door Edmund van Langley, een zoon van koning Eduard III. In 1384 kreeg hij de naam graaf van York. Door een huwelijk tussen zijn zoon Richard van Conisburgh en Anne Mortimer kwam hij in aanmerking voor de Engelse troon. Huis Lancaster legde ook een claim op de Engelse troon. De Rozenoorlogen tussen de twee huizen gingen erover wie de Engelse troon kreeg en zich koning van Engeland mocht noemen.

De koningen van Engeland uit het huis York waren:

Huis York verloor de Rozenoorlogen. Koning Richard III werd verslagen door koning Hendrik VII uit het huis Tudor. Hierna regeerde het huis Tudor over Engeland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_York&oldid=623628"