George V van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George V van het Verenigd Koninkrijk
Coat of arms of the United Kingdom (1901-1952).svg
Wapen van George V
King George V 1911 color-crop.jpg

Zijne Majesteit Koning

George V van het Verenigd Koninkrijk

6 mei 1910 – 20 januari 1936

Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Regeringsleider Herbert Henry Asquith (eerste)
Stanley Baldwin (laatste)
Troonopvolger Edward VIII van het Verenigd Koninkrijk
Algemeen
Aanspreekvorm Zijne Majesteit (His Majesty of HM)
Residentie Buckingham Palace in Westminster
Ambtstermijn Voor het leven, behalve bij aftreden
Ambt ontstaan 1 mei 1707
Persoonlijke informatie
Volledige naam George Frederick Ernest Albert,
Koning van Groot-Brittannië en Ierland,
Keizer van Indië
Geboren Marlborough House, Londen, 3 juni 1865
Overleden Sandringham House, Norfolk, 20 januari 1936
Huwelijk Mary van Teck (geh. 6 juli 1893)
Dynastie Huis Saksen-Coburg en Gotha en Huis Windsor
Ouders Edward VII van het Verenigd Koninkrijk

Alexandra van Denemarken

Kinderen Zie tekst
Portaal Portal.svg Monarchie

George Frederik Ernst Albert (3 juni 1865 - 20 januari 1936), was koning van het Verenigd Koninkrijk tussen 1910 en 1936. George V was de laatste vorst uit het huis Saksen-Coburg en Gotha en de eerste vorst uit het nieuwe huis Windsor. De reden hiervoor is dat de koning besloot tijdens de Eerste Wereldoorlog het huis te herbenoemen naar Windsor, aangezien Saksen-Coburg en Gotha Duits klonk. Tijdens zijn koningschap had hij op de titel keizer van Indië.

Het koningschap van George V werd gekenmerkt door de Eerste Wereldoorlog. Hij deed afstand van alle Duitse titels en bedacht de nieuwe Engelse titels voor het koningshuis. Hiermee redde hij waarschijnlijk de monarchie, aangezien de koning Duitse familie had en het VK in oorlog was met Duitsland. Onder zijn koningschap braken in verschillende Europese landen revoluties uit, maar in het Verenigd Koninkrijk bleef het vrij stabiel. Ook maakte de koning de onafhankelijkheid van Ierland in 1922 mee en vervingen de Verenigde Staten het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste land ter wereld.

Levensloop

Jeugd en huwelijk

De koning op jonge leeftijd

Hij was een zoon van koning Eduard VII en Alexandra van Denemarken. Op 7 juli 1896 werd hij gedoopt in de kapel van Windsor Castle. George was de tweede zoon van de koning, waardoor het onwaarschijnlijk was dat hij ooit koning zou worden. Zijn oudere broer, Albert Victor van Clarence, stond voor hem in lijn. Hij zou echter overlijden in 1892, toen koningin Victoria nog aan de macht was. Hierdoor werd duidelijk George het koningschap zou krijgen.

George kreeg samen met zijn oudere broer onderwijs. De twee broers krijgen onderwijs op een schip in de richtlijnen van de marine. Hun vader geloofde namelijk dat dit de beste opleiding was. De broers maakten later met het schip reizen over de hele wereld. Ze bezochten onder meer Australië, Zuid-Afrika, Egypte, verschillende Caribische eilanden en Zuid-Amerika. In Japan liet George een rood-blauwe draak op zijn arm tatoeëren. Toen ze weer terugkwamen in het Verenigd Koninkrijk ging George de marine dienen. Hierdoor reisde hij opnieuw de hele wereld over. Hij diende de marine tot 1891.

Als marinier had hij veel respect voor zijn oom, Alfred. Hij bezocht zijn oom op Malta vaak. Hier werd hij verliefd op de dochter van zijn oom, Marie van Edinburgh. Zijn moeder verbood dit echter, aangezien zijn oom pro-Duits was. Dit zou problemen kunnen opleveren in het Verenigd Koninkrijk, dat zich steeds meer tegen Duitsland begon te keren. De koning trouwde uiteindelijk met Mary van Teck. Hoewel zij ook van Duitse origine was, was zij geboren in het Verenigd Koninkrijk. Op het moment dat zijn broer stierf, stopte hij met de marine. Hij ging zich richten op zijn toekomstige koninklijke taken. Het huwelijk vond enige dagen later plaats en werd een groot succes. Op de bruiloft was onder meer de Russische kroonprins Nicolaas II aanwezig. Mensen konden de Russische kroonprins en George V moeilijk uitelkaar houden. Dit kwam doordat ze haast dezelfde kleding droegen en haast dezelfde baard hadden.

Prins van Wales

De kroonprins bezoekt kolonies

Al voordat George kroonprins was, voerde hij veel publieke functies uit. George werd officieel kroonprins (Prins van Wales) nadat zijn grootmoeder, koningin Victoria, overleed in 1901. Zijn vader werd hierdoor koning. George maakte samen met zijn vrouw een rondreis door het Britse Rijk Hij zat onder meer de eerste zitting van het Australische parlement bij. Later bezocht bij ook Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Canada. In Auckland werd het Cornwall Park naar hem vernoemd, dat de burgemeester aan de kroonprins schonk.

Zijn vader zorgde ervoor dat de kroonprins onderwijs kreeg in politiek. Hij kreeg toegang tot alle staatszaken, documenten en stukken van zijn vader. De kroonprins gaf weer toegang aan zijn vrouw. Zijn vrouw schreef de toespraken voor hem.

Koningschap

De kroningsceremonie van George V als keizer van Indië, de zogeheten Delhi Durbar.

Op 6 mei 1910 werd George V koning van het Verenigd Koninkrijk. De kroning vond plaats in 1911 in Westminster Abbey. Later dat jaar reisde het echtpaar ook naar Brits-Indië, waar hij ook nog officieel tot keizer van Indië gekroond werd. George V was daarmee de eerste en enige Britse koning die dit deed. George V ging ook op jacht in Indië en schoot 21 tijger en ruim duizend fazanten dood.

Al vrij snel brak de Eerste Wereldoorlog uit in 1914. Op 17 juli 1917 deed George V afstand van al zijn Duitse titels en liet de naam van het koningshuis wijzigen in huis Windsor. Het koningshuis was nu vernoemd naar Windsor Castle, een van de koninklijke paleizen van de familie. Ook liet hij alle Duitse titels van zijn familieleden veranderen in Engelse. De titel Battenberg werd daardoor veranderd in Mountbatten en Teck werd Cambridge. George V bood de Russische keizerlijke familie asiel aan in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Russische Revolutie. De koning was echter bang dat in het Verenigd Koninkrijk een gelijke revolutie zou uitbreken, waardoor hij zijn voorstel introk. Hoewel de Britse geheime dienst grote plannen had om de familie te redden, werd de hele familie vermoord in 1918 in Jekaterinenburg. De overlevenden familieleden werden vervolgens door Britse schepen gered.

Na de Eerste Wereldoorlog vielen vele koningshuizen in Europa, waaronder in Oostenrijk en Duitsland. Andere landen, zoals Spanje, werden getroffen door een revolutie. De meeste van deze landen werden geregeerd door familieleden van de koning. In 1922 stuurde koning een schip naar Griekenland om de Griekse koninklijke familie te redden. Op deze manier werd onder meer prins Philip gered, de man van koningin Elizabeth II. De koning had een slechte relatie met zijn oudste zoon, Eduard. Hij hoopte dat zijn tweede zoon koning zou worden.

Overlijden

Door de snelle erfopvolging in 1936 waren er in één jaar tijd drie koningen aan de macht geweest.

De Eerste Wereldoorlog had de koning al erg veel stress bezorgd. Dit had grote invloed op zijn gezondheid. Daarnaast was de koning iemand die veel rookte, waardoor hij last had van ademhalingsproblemen. Hij leed aan emfyseem, bronchitis, COPD en pleuritis. In 1928 werd koning erg ziek en moest daarop zijn functies doorgeven aan zijn zoon Eduard. Dit was voor een korte periode. Het idee was dat de koning tijd had op te herstellen, maar dit gebeurde nooit. Op 15 januari 1936 kreeg de koning een verkoudheid. Door zijn slechte gezondheid werd dit hem fataal. Over de dagen heen werd steeds zwakker en was af en toe niet bij bewustzijn.

Uiteindelijk overleed de koning op 20 januari 1936. Een arts had hem een combinatie van cocaïne en morfine gegeven. Hij wilde de dood van de koning versnellen, met toestemming van de familie, om het lijden van de koning te verzachten. Dit was een vorm van euthanasie, wat toentertijd verboden was in het Verenigd Koninkrijk. De dood van de koning werd daarom alleen in de kranten gepubliceerd die trouw waren aan de monarchie. De laatste worden van de koning waren God damn you, maar dit werd veranderd in How is the Empire? (Hoe is het land?).

George V werd onmiddellijk opgevolgd door zijn oudste zoon, koning Eduard VII. Na minder dan één jaar deed deze al troonsafstand, aangezien hij niet kon trouwen met wie hij wilde. Hierdoor ging de troon datzelfde jaar nog naar zijn tweede zoon, koning George VI.

Huwelijk en kinderen

Op 6 juli 1893 trouwde hij met prinses Mary van Teck. Ze hadden zes kinderen, vijf zoons en een dochter:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_V_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=857596"