Edmund II van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edmund Ironside - MS Royal 14 B VI.jpg

Edmund II of Edmond II, bijnaam Ironside, (Wessex, circa 990 - Londen, 30 november 1016) was voor een korte tijd koning van Engeland in 1016.

Edmund II was de zoon van koning Ethelred II. Toen zijn vader opnieuw aan de macht kwam in 1014 ontstond een conflict tussen vader en zoon. Zijn vader liet een aantal van zijn bondgenoten vermoorden. Edmund II bereidde een opstand voor om zijn vader van de troon te stoten, maar op datzelfde moment viel Knoet de Grote Engeland binnen. Edmund II verzoende zich daardoor met zijn vader. Zijn vader was inmiddels ernstig ziek en overleed enige tijd later. Hierdoor werd Edmund II koning van Engeland.

Edmund II wist ervoor te zorgen dat Knoet de Grote niet Londen kon veroveren. Hij sloot een deal met Knoet de Grote. Edmund II zou regeren over Wessex, terwijl Knoet de Grote de rest van Engeland kreeg. Wanneer een van de twee stierf, kreeg de andere het overige deel van Engeland. Edmund II stierf nog datzelfde jaar en werd begraven in de abdij van Glastonbury. Knoet de Grote werd hierdoor koning van heel Engeland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edmund_II_van_Engeland&oldid=649041"