Eduard de Oudere

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward the Elder.jpg

Eduard de Oudere (874-877 - Farndon, 17 juli 924) was koning van Engeland tussen 899 en 924. Hij trad aan na de dood van zijn vader, Alfred de Grote, en kwam uit het huis Wessex.

Hij werd koning na de dood van zijn vader. Zijn regeerperiode stond bijna enkel in het teken van de strijd tegen de Denen. Deze strijd begon direct nadat zijn kroning. Een neef van hem had hem namelijk niet als koning erkend. Deze neef sloot een deal met de Denen, die vervolgens Engeland aanvielen. Deze strijd werd uiteindelijk in 904 opgelost, toen de neef stierf.

Aan de strijd was echter geen definitief einde gekomen. In 918 vochten de Angelsaksen terug en veroverden Essex, East Anglia en Mercia. Hij verplaatste ook het hof van Wessex naar Winchester. Uiteindelijk stierf de koning in 924 en werd in Winchester begraven. Hij werd opgevolgd door Æthelstan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eduard_de_Oudere&oldid=637903"