Edgar II van Engeland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Edgar the Ætheling.jpg

Edgar II of Edgar Ætheling (ca. 1051 - ca. 1126) was gedurende acht weken in 1066 koning van Engeland. Zijn bijnaam was een verwijzing naar het feit dat hij van koning Ethelred II afstamde.

Edgar was de zoon van Eduard Ætheling. Hij was de zoon van koning Edmund II en de neef van Eduard de Belijder. Edgar was geboren in het buitenland, vermoedelijk Hongarije. Over zijn moeder, Agatha, is weinig bekend, maar vermoedelijk stamde ze af van de koning van Hongarije. De Engelse koning overleed toen hij 14 jaar oud was. Edgar zou in principe zijn opvolger worden, maar hij was te jong en bovendien in het buitenland geboren. Hierdoor ging de troon naar Harold II, die door Willem de Veroveraar datzelfde jaar nog verslagen werd in de Slag bij Hastings. Edgar riep zich hierna uit tot koning van Engeland, maar legde zijn claim na acht weken neer. Hij is nooit gekroond geweest.

Edgar gaf zich over aan Willem. In 1068 reisde hij naar Schotland, waar een opstand voorbereidde tegen Willem de Veroveraar. Deze opstand mislukte, maar de Schotse koning erkende zijn claim op de troon van Engeland. Hierna erkende ook de koning van Denemarken dit. De Deense koning schoot hem te hulp en 1069 vielen ze Engeland binnen. Willem de Veroveraar kocht de koning echter om, waarop Edgar naar Schotland vluchtte. Toen Willem de Veroveraar Schotland binnen viel in 1074, vluchtte hij naar Vlaanderen. Uiteindelijk verzoende hij zich met Willem de Veroveraar. In 1097 schoot hij Willem de Veroveraar zelfs te hulp bij het binnenvallen van Schotland. In 1098 trok hij naar Constantinopel.

Toen hij terugkwam in Europa raakte hij verzeild in de strijd tussen koning Hendrik I en Robert Curthose. Hij werd gevangengenomen en teruggevoerd naar Engeland. Hier kreeg hij vergiffenis van Hendrik I en leefde de rest van zijn leven op een landgoed in Hertfordshire. Hier stierf hij in 1126, vermoedelijk aan ouderdom.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edgar_II_van_Engeland&oldid=638564"