Æthelstan van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De graftombe van de koning

Æthelstan of Athelstan (Wessex, 893/894 – Gloucester, 27 oktober 939) was tussen 924 en 939 koning van Engeland. Hij was de eerste Engelse koning met deze titel. De twee koningen voor hem, Alfred de Grote en Eduard de Oudere, hadden de titel koning der Angelsaksen, maar worden desondanks als koningen van Engeland gezien. Æthelstan was tevens de laatste koning van Wessex. Hij kwam uit het huis Wessex.

Hij staat bekend vanwege zijn overwinningen op de Denen, die toentertijd in Engeland leefden. Hij breidde zijn koninkrijk uit naar onder meer Cornwall en Wales. Hij overwon de Schotten, de Vikingen en de Welsh in 937. Ook versterkte hij het bestuur van het land. Ook verzamelde hij veel kunstwerken en relikwieën. Hij zorgde dat zijn onderdanen naar de kerk gingen en steunden veel kloostergemeenschappen. Hij ligt begraven in de Abdij van Malmesbury.

Aangezien hij geen kinderen had, werd hij opgevolgd door zijn halfbroer Edmund de Geweldige.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Æthelstan_van_Engeland&oldid=637914"