Richard III van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard III

Richard III (Fotheringhay, Northamptonshire, Engeland, 2 oktober 1452 – Bosworth Field, Leicestershire, 22 augustus 1485) was koning van Engeland tussen 1483 en 1485. Hij was de laatste heerser uit het huis York.

Hij was de jongste zoon van Richard van York en Cecily Neville. Richard III woonde tijdens zijn jeugd bij Richard Neville, die een sterke betrokkenheid had bij de Rozenoorlogen. Zijn vader en broer overleden in 1460 en voor zijn eigen veiligheid werden hij en zijn broer naar Utrecht in Nederland gebracht. Bij hun aankomst konden ze de stad echter weer verlaten en teruggaan naar Engeland. Richard raakte betrokken in de Rozenoorlogen. Koning Eduard IV vertrouwde Richard door zijn militaire inzicht. Hij kreeg de titel hertog van Glouchester. Hij voerde strijd tegen de Schotten en wordt gezien als rechtvaardig persoon en steunpilaar voor universiteiten en de Kerk.

Op 12 juli 1472 trouwde hij met Anne Neville, dochter van Richard Neville die zijn broer koning Edward IV van Engeland op de troon had geholpen. Ze kregen een zoon:

  • Prins Edward (december 1473 - 9 april 1484)

In 1483 stierf zijn broer de koning en werd hij regent van zijn minderjarige zoon, Eduard V. Richard kroonde niet Edward maar zichzelf als koning Richard III. Op 22 augustus 1485 werd hij bij de Slag om Bosworth Field verslagen door Hendrik Tudor, de opvolger van de familie Lancaster. Hendrik VII stichtte het nieuwe huis Tudor.

Ongeveer een eeuw later zou William Shakespeare een toneelstuk over Richard III schrijven. In dit toneelstuk wordt Richard III als een schurk afgebeeld, waardoor veel mensen vandaag de dag Richard III als een schurk zien. Dit echter niet waar. Waarschijnlijk beschreef Shakespeare dit, aangezien het huis Tudor tijdens zijn leven nog steeds aan de macht was en Hendrik VII de stamvader van dat huis was. Desondanks werd Richard III lichaam na zijn dood naakt over een paard heen gehangen om te laten zien dat hij dood was. Ook zou zijn lichaam met messen en hamers bewerkt zijn. Richard III kreeg een grafmonument, maar onder koning Hendrik VIII werd zijn lichaam in de rivier gegooid. In 2012 werd zijn lichaam echter weer gevonden en in 2015 is hij herbegraven in de kathedraal van Leicester.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richard_III_van_Engeland&oldid=624338"