Edwy van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eadwig.jpg

Edwy, Edwig of Eadwig (Wessex, 941 - Gloucester, 1 oktober 959) was koning van Engeland tussen 955 en 959. Hij was de zoon van koning Eduard de Oudere en de opvolger van zijn broer Edred. Koning Edwy kwam uit het huis Wessex.

Hij werd op 13-jarige leeftijd koning van Engeland. Tijdens zijn regering waren er vele conflicten binnen zijn familie, met de kerk en in Northumbria en Mercia. Hij kreeg ruzie met de kerk, omdat hij niet kwam opdagen tijdens een vergadering. Toen de aartsbisschop hem kwam zoeken, zag hij dat de koning zich vergezelde met een dame. De koning weigerde mee te gaan met de aartsbisschop, maar de aartsbisschop sleepte hem mee. De aartsbisschop was bang dat hij in gevaar zou komen en vluchtte naar zijn klooster. De koning plunderde vervolgens het klooster. De aartsbisschop wist te ontsnappen en keerde pas na de dood van de koning terug naar Engeland.

De heren en bisschoppen van Engeland kozen de kant van zijn broer, Edgar. Uiteindelijk werd Edwy verslagen in de slag bij Glouchester. Om een burgeroorlog te voorkomen werd het rijk verdeeld. Het zuiden ging naar Edwy en het noorden naar Edgar. Na de dood van de Edwy werd het rijk weer verenigd onder koning Edgar. Koning Edwy werd begraven in de kathedraal van Winchester.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edwy_van_Engeland&oldid=638028"