Jane Grey

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jane Grey

Jane Grey of The Nine Days' Queen (De Negendaagse Koningin) (Bradgate Park, oktober 1537 - Londen, 12 februari 1554) was tussen 10 juli en 19 juli 1553 voor negen koningin van Engeland. Jane Grey wordt op de lijsten van heersers van Engeland vaak niet genoemd (vanwege haar korte periode), maar ze was weldegelijk officieel koningin van Engeland. Jane Grey is hiermee de eerste regeerde koningin van Engeland. Ze was onderdeel van huis Tudor.

Jane was de dochter van Henry Grey en Frances Brandon. Brandon was de kleindochter van de Engelse koning Hendrik VII, waarmee ze een band had met huis Tudor. Oorspronkelijk had ze een lage plaats in de lijn van troonopvolging, maar dit veranderde met het ziek worden van koning Eduard VI. Koning Eduard VI had geen vrouw of kinderen. Als hij zou sterven zou de kroon in handen komen van zijn zus Maria. Maria was echter katholiek en Eduard was protestants. Eduard vreesde dat Engeland weer katholiek zou worden onder Maria. Daarom koos Eduard voor zijn nicht Jane Grey. Jane was namelijk protestants en had Catherina Parr bijgestaan in de opvoeding van Eduard VI.

Toen Eduard VI op 10 juli 1553 stierf werd zij koningin van Engeland. Jane Grey was niet populair en zelfs erg onbekend onder het volk. Ook had ze zelf helemaal geen zin in het koningschap. Op 19 juli 1553 deed ze troonsafstand toen Maria een leger had verzameld om Jane van de troon te stoten. Maria was populairder onder het volk en werd koningin van Engeland. Aanvankelijk leek het erop dat Jane Grey mocht blijven leven, aangezien ze zich niet verzette tegen de troonsafstand. Jane weigerde echter een katholiek huwelijk. Doordat Maria was getrouwd met Filips II van Spanje en de Spanjaarden haar dood wilden hebben, werd ze opgesloten in de Tower of London en werd op 14 februari 1554 onthoofd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jane_Grey&oldid=688750"