Kenneth I van Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenneth MacAlpin.jpg

Kenneth I, ook wel bekend als Kenneth de Veroveraar (ca. 810 - Cinnbelachoir, 13 februari 858) was de eerste koning van Schotland. Kenneth I regeerde tussen 843 tot aan zijn dood in 858. Kenneth I verenigden de verschillende Schotse vorstendommen in één koninkrijk. Hij kwam uit het huis Alpin.

Kenneth was sinds 840 heerser van het vorstendom Dalraida in het westen van Schotland. In 843 wist hij de troon van de Picten te veroveren en claimde hierdoor heel Schotland. Hierdoor werd het koninkrijk Schotland gesticht. Tijdens zijn koningschap probeerde hij maar liefst zes keer de regio Lothian te veroveren, maar werd elke keer door de Angelsaksen verslagen. In het noorden had hij ook met plunderingen te maken door de Vikingen. Kenneth I had zich op de beroemde Stone of Scone tot koning gekroond. Latere Schotse koningen zouden allen op deze steen gekroond worden. Kenneth overleed in 858, vermoedelijk aan een tumor. Hij werd opgevolgd door zijn broer, Donald I.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kenneth_I_van_Schotland&oldid=692535"