Willem II van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Willem II

Willem II, ook bekend als Rufus (Normandië, ca. 1060 – New Forest, 2 augustus, 1100) was tussen 1087 en 1100 de koning van Engeland. Willem II wordt ook wel Rufus genoemd, aangezien hij een rood gezicht zou hebben gehad. Willem II was de opvolger van Willem de Veroveraar en werd zelf opgevolgd door koning Hendrik I.

Toen Willem de Veroveraar in 1087 stierf werden zijn gebieden verdeeld onder zijn twee zonen, Robert en Willem. Robert kreeg het hertogdom Normandië, dat toen het belangrijkste bezit was, terwijl Willem koning werd van Engeland. De gebieden waren qua grootte ongeveer even groot, maar Normandië was vele malen belangrijker dan Engeland. Ook zorgde de splitsing voor een probleem. Sommige edelen hadden land en bezittingen in zowel Engeland als Normandië. Ze waren bang dat de conflicten tussen Willem en Robert zouden leiden tot verlies. Willem en Robert waren elkaars rivalen. De oplossing was simpel. De machtige bisschop Odo van Bayeux plande een opstand tegen Willem II. Deze opstand werd gesteund door de Normandische adel en was bedoeld om Robert ook koning van Engeland te maken. De opstand mislukte echter, aangezien Willem II de hulp van de Engelsen in riep.

Willem II was niet een heel populaire koning. De adel vond hem niets, aangezien hij hoge belasting hief. Ook met de kerk kwam hij in conflict toen hij kerkelijke bezittingen toe-eigende. Willem II voerde oorlog tegen Wales en Schotland. In 1096 werd hij hertog van Normandië, aangezien zijn broer Robert meedeed aan de kruistochten. Willem II wist Maine en Vexin aan Normandië toe te voegen; twee gebieden die eerder verloren waren gegaan. Qua persoonlijk was Willem II erg uitbundig. Willem II is nooit getrouwd geweest en had ook geen kinderen. Historici nemen vandaag de dag aan dat Willem II homoseksueel geweest zou zijn. Ze baseren zich op de boeken over het hofleven tijdens Willem II. Het hof zou toen gevuld zijn met mannen en het zou er uitbundig aan toe zijn gegaan.

In 1100 raakte Willem II gewond tijdens een jachtpartij in New Forest. Hij werd geraakt door een pijl en stierf ter plekke. Hoewel het als een ongeluk gezien wordt, wordt gedacht dat het ook een politiek complot zou zijn kunnen geweest. Volgens de geruchten zou zijn jongere broer Hendrik de pijl geschoten hebben of dit in opdracht hebben laten doen. Of de geruchten waar zijn is onduidelijk, maar in ieder geval kwam het voor Hendrik wel goed uit. Hij werd namelijk de nieuwe koning van Engeland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_II_van_Engeland&oldid=622595"