Sven Gaffelbaard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sweyn Forkbeard.jpg

Sven Gaffelbaard of Sven I (ca. 965 – Gainsborough, 3 februari 1014) was koning van Denemarken en Noorwegen tussen 986 en 1014 en koning van Engeland tussen 1013 en 1014. Hij kwam uit het huis Jelling, maar soms wordt dit ook het Huis Denemarken genoemd. Zijn bijnaam, Gaffelbaard, betekent vorkbaard. Hij wordt gezien als een van de stichters van de stad Kopenhagen.

Hij was de zoon van Harald Blauwtand. Hij kwam in 986 in opstand tegen zijn vader. Zijn vader stierf tijdens deze opstand, waarna hij koning werd van Denemarken en Noorwegen. Denemarken werd in 991 door de Zweedse koning Erik VI, maar Sven betaalde hem een dwangsom en hij vertrok vervolgens. Sven verzette zich tegen het christendom en werd daarom negatief afgeschilderd door de Duitse schrijver Adam van Bremen. Sven zag overigens de politieke voordelen van het christendom in en liet ook veel kerken bouwen. Hij was vooral tegen de Deense geestelijken in Engeland, die onder invloed stonden van de Duitse kerk.

Sven viel samen met de Noorse prins Olaf I Engeland aan in 994. Hierdoor werd Olaf I koning van Noorwegen. Toen Olaf I in 1000 stierf, werd Sven opnieuw koning van Noorwegen. In 1013 versloeg hij de Engelse koning Ethelred II en werd zelf koning van Engeland. Tijdens de thuistocht naar Denemarken overleed de koning. Hij benoemde zijn zoon, Knoet de Grote tot de nieuwe koning. In Engeland had men echter al koning Ethelred II laten terugkomen. Knoet de Grote zou later in 1016 Engeland terugveroveren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sven_Gaffelbaard&oldid=638538"