Jacobus I van Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
King James I of Scotland.jpg

Jacobus I ([[Dunfermline, juli 1394 — Perth, 20 of 21 februari 1437) was koning van Schotland tussen 1406 en 1437. Hij kwam uit het huis Stuart.

Hij was de zoon van koning Robert III. Jacobus I werd door zijn vader naar Frankrijk gestuurd. De reden was dat zijn oom de troon wilde hebben. Zo wilde Robert III voorkomen dat zijn zoon werd vermoord of gevangengenomen. Jacobus I kwam echter nooit in Frankrijk aan. Op zee werd hij gevangengenomen door Engelse zeelieden. Hij werd naar het Engelse hof gebracht en kreeg een opvoeding van de Engelse koning Hendrik IV. Jacobus I was geliefd aan het Engelse hof en schreef veel gedichten.

Toen zijn vader overleed in 1406 werd hij koning van Schotland, maar zijn oom werd regent. Zijn oom wilde niet dat Jacobus I zou regeren. Hoewel Jacobus I officieel koning van Schotland was, kon hij pas in 1420 regeren. Het duurde tot 1423 voordat de Engelsen Jacobus I vrijlieten na het betalen van losgeld. Een jaar later trouwde hij met Johanna Beaufort en werd later dat jaar gekroond. Jacobus I kreeg conflicten met Engeland, met de Schotse adel en de paus. Door deze conflicten werd hij in Perth door een groep Schotse adellijken vermoord in 1437. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jacobus II.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacobus_I_van_Schotland&oldid=692707"