Eduard VIII van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eduard VIII van het Verenigd Koninkrijk
Edward Prince of Wales during his visit to Canada in 1919.jpg
Eduard tijdens zijn bezoek aan Canada in 1919.
Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Aangetreden op 20 januari 1936
Afgetreden op 11 december 1936 (troonsafstand)
Troonopvolger George VI
Algemeen
Aanspreekvorm Majesteit
Persoonlijke informatie
Geboren White Lodge, 23 juni 1894 -
Overleden Parijs, 28 mei 1972
Huwelijk Wallis Simpson (geh. 1937)
Dynastie Huis Windsor
Ouders George V

Mary

Kinderen geen
Portaal Portal.svg Monarchie

Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, beter bekend als Eduard of in het Engels Edward, (geboren te White Lodge op 23 juni 1894 - gestorven te Parijs op 28 mei 1972) was een koning van het Verenigd Koninkrijk en Keizer van Indië. Hij was va 20 januari tot en met 11 december 1936 koning en keizer. Hij was ook Prins van Wales tussen 1910 en 1936. Eduard stamde uit het Huis Windsor.

Eduard was de oudste zoon van de Britse prins George V (later koning) en Mary. Toen Eduard werd geboren regeerde koningin Victoria nog en werd overgrootmoeder. Eduard werd door zijn familie 'David genoemd. Toen zijn vader in 1910 koning werd, werd Eduard de troonopvolger. Hierdoor kreeg hij de titel Prins van Wales. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zat hij in het Britse leger, maar van de Britse regering mocht hij niet aan het front meevechten. Eduard vervulde veel plichten die hij had. Tijdens de crisis bezocht hij de getroffen fabrieksarbeiders en mijnwerkers en ook maakte hij reizen door het Britse rijk.

In 1936 overleed koning George V. Hierdoor werd Eduard koning van het Verenigd Koninkrijk. Eduard had geen goede band met zijn vader, maar het was toen noodzakelijk dat voor de troon. Eduard deed al na een jaar troonafstand. Hij wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, die twee keer gescheiden was. Aangezien de Britse koning hoofd was en is van de Anglicaanse Kerk en deze het huwelijk niet toestond, moest hij wel troonsafstand doen als hij wilde trouwen. Zijn jongere broer, Albert, werd koning onder de naam koning George VI. Overigens is Eduard nooit gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk.

Eduard trouwde met Wallis Simpson in Frankrijk in 1937 en vertrok naar het buitenland. Eduard kreeg de titel Hertog van Windsor. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij terug naar het Verenigd Koninkrijk. Hier maakte hij deel uit van het bestuur van het Britse leger. In juli 1940 werd hij gouverneur van de Bahama's en bleef dit tot 1945. Hierna ging hij in Frankrijk wonen.

Eduard overleed in 1972 in zijn huis in Neuilly dichtbij Parijs. Eduard en Wallis hebben geen kinderen gekregen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eduard_VIII_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=823217"