Huis Windsor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Huis Windsor

Huis Windsor is de naam het koninklijk huis van het Verenigd Koninkrijk. Sinds 1917 is het huis aan de macht.

Voor 1917 regeerde het Huis Saksen-Coburg en Gotha. Aangezien Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha onderdeel was van Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk in oorlog was met Duitsland (de Eerste Wereldoorlog), werd de naam gewijzigd. Dit werd gedaan door koning George V, omdat hij niets met de vijand wilde te maken hebben. De naam Huis Windsor is afgeleid van Windsor Castle, wat Engels klonk.

Overigens kunnen alleen mannen de titel overdragen. Daarom is het afwachten hoe het koningshuis heet na de dood van koning Elizabeth II. Toen ze in 1952 aantrad wilde ze dat de wet veranderde, zodat haar kinderen en kleinkinderen ook de titel Windsor kunnen dragen. In 1960 paste ze dit weer aan en zou het huis na haar aftreden Huis Mountbatten-Windsor heten, omdat haar man Philip van zijn achternaam Mountbatten heet. Elke toekomstige koning en koningin kan de titel overigens veranderen.

Britse koningen uit huis Windsor

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Windsor&oldid=555086"