Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Windsor Castle

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windsor Castle, Norman gate (M)
The Quadrangle (B)
Long Walk door Windsor Great Park; achteraan de Upper ward (L)
oostgevel, koninklijke privévertrekken (D)
Plattegrond van het kasteel:
A: The Round Tower
B: The Upper Ward, The Quadrangle
C: The State Apartments
D: Private Apartments
E: South Wing
F: Lower Ward
G: St. George's Chapel
H: Horseshoe Cloister
L: The Long Walk
K: King Henry VIII Gate (Hoofdingang)
M: Norman Gate
N: North Terrace
O: Edward IV Tower
T: The Curfew Tower

Windsor Castle is een van de officiële woonresidenties van de Britse koninklijke familie. Het kasteel staat in het stadje Windsor in het graafschap Berkshire.

Inleiding

Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld; en dit al ruim 900 jaar. De oppervlakte is ruim 26 are. De meeste vorsten gebruikten het als tweede woning, omdat zij er de voorkeur aan gaven in Buckingham Palace in Londen te wonen. Sommigen, waaronder koning George IV gebruikten het ook als hun hoofdverblijfplaats. Sinds 1917 is de achternaam van de leden van de koninklijke familie Windsor.

Geschiedenis

Het kasteel werd in 1070 gebouwd door Willem de Veroveraar (Willem I), als verdedigingsburcht. Daarna is het aanzienlijk veranderd en uitgebreid, naar de modernere noden van de tijd. In zijn huidige vorm werd het gebouwd in de tijd van Hendrik II en Hendrik III (eind 12e en begin 13e eeuw). Onder koning Edward III (14e eeuw) werd het uitgebouwd tot koninklijke residentie. Een van de mooiste onderdelen is de door Edward IV opgezette St. George's Chapel (1475 - 1528), in de zogeheten perpendiculair style.

Koningin Victoria zette de Staatsvertrekken het eerste open voor het publiek in 1845. In het kasteel zijn een unieke verzameling tekeningen (Leonardo da Vinci, Holbein) en schilderijen van de Koninklijke Collectie.

Architectuur

Het kasteel bestaat uit 2 grote delen, gescheiden door de grote middeltoren (Round Tower); in de toren is een deel van de koninklijke collectie en de koninklijke archieven te vinden. Op deze toren wappert de Grote Koninklijke Standaard (6x8 meter) als de vorstin er verblijft.

Aan de ene kant ligt de Lower Ward, met de Saint George's chapel, waar de thuisbasis ligt van de Most Noble order of the Garter. In de Kapel bevindt zich de rustplaats van 10 Britse monarchen, onder anderen Edward IV, Henry VI, Henry VIII, Charles I, George III, George IV, William IV, Edward VII, George V en George VI.

De Saint George's Chapel is gebouwd door Edward IV (r. 1461-1470 en 1471-1483) en afgemaakt door Henry VIII. In de Lower Ward wordt ook dagelijks de ceremoniële wacht afgelost.

Aan de andere kant in de Upper Ward, liggen vooral de privévertrekken van de koninklijke familie; ook liggen er staatsvertrekken die worden gebruikt voor staatsbanketten, onder andere Saint George's Hall die 55,5 meter lang is en 9 meter breed. Het kasteel is ingericht met ongelofelijke collecties porselein, meubels, klokken, schilderijen, keramiek, boeken, manuscripten, wapens en textilia, die allemaal worden beheerd door de koningin.

Windsor Great Park

Charles II legde de Long Walk aan; een 5 kilometer lange weg die het kasteel verbindt met Windsor Great Park. Ooit was het park een jachtterrein van de monarchen, gekocht door Charles II in 1680; tegenwoordig is het onderdeel van de Crown Estate. In oktober 2003 onthulde de koningin er haar jubileumstandbeeld.

Historische gebeurtenissen

  • Talrijke staatsbanketten, gaan meestal door in de Saint George's Hall of in de Waterloo Chamber.
  • Grote brand (zie hieronder)
  • Huwelijk van koning Charles met Camilla
Voor dit huwelijk werd het kasteel versierd met 35000 narcissen, ruim 2000 gasten waren op het feest aanwezig.

Grote Brand van Windsor

Op 20 november 1992 (om 23:33 uur) vond er een grote brand plaats, die 15 uur duurde; hij bracht veel schade toe aan de grote staatsvertrekken in de Upper Ward. Meer dan 100 zalen en salons werden beschadigd. Onderzoek wees uit dat de brand was ontstaan doordat een gordijn, na langdurig in aanraking te zijn geweest met een lamp, vlam vatte in de Private Chapel. De gevolgen waren rampzalig; het ganse middeleeuwse dakgebint van de St George's Hall werd in de as gelegd, en grote schilderijen gingen verloren, omdat ze niet konden worden verplaatst.

Vele mensen van de koninklijke huishouding en leger moesten helpen de ontelbare kunstschatten te evacueren, midden in de nacht. De koningin kwam zelf kijken en moest machteloos toezien hoe een groot deel van haar kasteel in de as werd gelegd.

De restauratie kostte 40 miljoen pond. Veel historisch meubilair, schilderijen, zilverwerk, tapijten en documenten hadden zeer veel water of rookschade geleden. Om het werk te betalen werden verschillende koninklijke residenties opengesteld voor het publiek.

Links

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Windsor_Castle&oldid=730191"