Robert II van Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert II (Alba) i.JPG

Robert II (Paisley (Renfrewshire), 2 maart 1316 - Dundonald Castle (Ayrshire), 19 april 1390) was koning van Schotland tussen 1371 en 1390. Robert II was de eerste Schotse koning uit het huis Stuart.

Robert II was de kleinzoon van koning Robert I. Zijn vader was Walter Stewart en zijn moeder was Marjorie Bruce. Robert II werd door middel van een keizersnede geboren. Zijn moeder overleed hieraan. In 1318 had het Schotse parlement besloten de troon aan Robert II te geven wanneer Robert I zou sterven. Robert I gaf de troon echter na zijn dood aan zijn eigen zoon, koning David II. David II stierf zonder zonen in 1371 en daardoor werd Robert II koning. Tijdens zijn regeerperiode werd Schotland binnengevallen door de Engelsen. De Engelsen namen hierbij land in bezit, maar Robert II wist dit in 1384 weer terug te krijgen. Datzelfde jaar verloor hij zijn macht door een staatsgreep door zijn oudste zoon. Desondanks bleef hij officieel koning tot zijn dood in 1390. Hij werd vervolgens opgevolgd door koning Robert III.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Robert_II_van_Schotland&oldid=692685"