Ethelred II van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EthelUn.jpg

Ethelred II (ca. 968 - Londen, 23 april 1016) was koning van Engeland tussen 978 en 1013 en tussen 1014 en 1016. Hij kwam uit het huis Wessex. Tussen 1013 en 1014 was Sven Gaffelbaard koning van Engeland.

Hij werd koning nadat Eduard de Martelaar overleden was, na een bezoek aan de moeder van Ethelred. Zij wilde dat haar zoon koning werd en vermoord Eduard de Martelaar. Hij werd gekroond in Kingston upon Thames. Tijdens de kroning stortte de hal in waar de kroning plaatsvond. Hierdoor kwamen veel raadgevers van Ethelred om te leven. In 980 begonnen de Denen weer met hun plunderingen door Engeland. Toen de Denen Normandië onder controle kregen, ontstond er ook een conflict met Normandië. De Denen en de Normandiërs vielen beide Engeland afwisselend aan. Hij kocht hen steeds af, waardoor de belastingen verhoogd moesten worden en de gehele Engelse economie instortte.

In 1013 ging Ethelred in ballingschap, nadat Sven Gaffelbaard namens de Denen koning van Engeland werd. Gaffelbaard stierf echter al in 1014, waardoor Ethelred terugkeerde naar Engeland. Hij werd opnieuw koning, maar moest zich houden aan nieuwe afspraken over de economie. Na zijn dood werd hij begraven in St. Paul's Cathedral in Londen. Hij werd opgevolgd door koning Edmund II.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ethelred_II_van_Engeland&oldid=638537"