Hardeknoet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hardekanut.jpg

Hardeknoet of Knoet III (Noorwegen of Normandië, 1018/1019 – Lambeth, 8 juni 1042) was koning van Denemarken van 1035 tot 1042 en koning van Engeland tussen 1040 en 1042. In Denemarken wordt hij vaak Knoet III genoemd, al wordt zijn bijnaam Hardeknoet ook vaak gebruikt. In Engeland noemt men hem bijna altijd Hardeknoet.

Hij was de zoon van Knoet de Grote en Emma van Normandië. Toen zijn vader overleed werd hij koning van Denemarken. Officieel erfde hij ook Engeland, maar dit werd opgeëist door zijn onwettige halfbroer Harold I. Harold I riep zich uit tot koning van Engeland, waardoor Hardeknoet Engeland verloor. Hardeknoet erkende deze claim niet en zette een expeditie naar Engeland op touw om de troon terug te winnen. Nog voordat hij in Engeland aangekomen was, was Harold I al overleden. Hierdoor werd Hardeknoet bij zijn aankomst automatisch koning van Engeland. In 1040 werd hij in de kathedraal van Canterbury uitgeroepen tot koning.

Hardeknoet was niet populair vanwege de hoge belastingen die hij hief. Ook had hij geen kinderen en daarmee geen erfopvolgers. Hierdoor vroeg hij aan zijn halfbroer, Eduard de Belijder, om Engeland met hem te regeren. In 1042 overleed Hardeknoet en werd begraven in Winchester. Eduard de Belijder volgde hem vervolgens op.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hardeknoet&oldid=649487"