Maria I van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mary I of England.jpg

Maria I (Mary I) (Greenwich, Engeland, 18 februari 1516 - Londen, 17 november 1558) was koningin van Engeland en Ierland tussen 1553 en 1558. Maria I staat de Engelse geschiedenis bekend als de eerste koningin van Engeland, maar dit is onjuist. Vóór Maria I was namelijk Jane Grey voor exact negen dagen koningin van Engeland. Aangezien Jane Grey op sommige lijsten niet wordt opgenomen, wordt Maria I soms gezien als eerste koningin van Engeland.

Een ander ding waar Maria I om bekend staat zijn de grootschalige vervolging van protestanten. Volgens bronnen stierven er zo'n 270 tot wel 300 protestanten tijdens haar regering, de meesten op de brandstapel. Maria I bracht de Anglicaanse Kerk dichter bij de rooms-katholieke kerk en wilde Engeland weer katholiek maken. Hierdoor werd ongeliefd onder de bevolking. Maria I regeerde op hetzelfde moment als de Schotse koningin Maria I. Om de twee uit elkaar te houden werd de Schotse koningin Maria I, Queen of Scots (koningin der Schotten) genoemd. Maria I van Engeland werd Maria de Katholieke of Maria de Bloedige (Bloody Mary) genoemd. "De Bloedige" verwijst naar de slachtingen van protestanten. De legende van Bloody Mary en de gelijknamige cocktail zijn op haar geïnspireerd.

Levensloop

Troonopvolgster, maar toch niet

Maria I in 1544

Ze was de dochter van koning Hendrik VIII en Catharina van Aragon. Koning Hendrik VIII wilde een zoon om de troon op te volgen. Volgens koning Hendrik VIII was Engeland net bekomen van de Rozenoorlogen. Hij stelde dat nieuwe wissel van koningshuis een nieuwe (burger)oorlog zou veroorzaken. Catharine van Aragon kwam uit het Spaanse koningshuis en was katholiek. Zij baarde verschillende zonen, maar deze stierven tijdens de geboren of stierven al na een paar maanden. Maria I was het enige kind dat ouder dan één jaar werd.

Koning Hendrik VIII wilde daarom van Catharina scheiden, maar de paus wilde dit niet doen. Daarom scheidde de koning de Anglicaanse Kerk af van de rooms-katholieke kerk. Vervolgens scheidde hij van Catharina en trouwde Anne Boleyn. Maria I bleef echter de eerste troonopvolgster, totdat Hendrik VIII een zoon kreeg: Eduard VI. Maria I mocht haar moeder niet meer zien kreeg last van depressies. Het volk had medelijden met haar. Catharina van Aragon was erg populair en ze zagen Maria I als de echte troonopvolger.

Na de dood van koning Hendrik VIII kwam koning Eduard VI aan de macht. Haar vader had geregeld dat als hij kinderloos overleed, zij koningin van Engeland werd. Koning Eduard VI overleed ook voordat hij kon trouwen en een gezin kon stichten. Maar de koning was protestants en vreesde voor zijn katholieke zus. Op zijn sterfbed stelde hij Jane Grey aan als zijn troonopvolgster. Jane Grey was een verre nicht van hem en was protestants. Jane Grey was niet geliefd en had zelf ook geen zin in het koningschap. Het volk zag Maria I nog steeds als de echte troonopvolger. Maria I verzamelde een leger en ging naar Londen. Bij aankomst in Londen trad Jane Grey echter vrijwillig af en gaf de troon over aan de nieuwe koningin Maria I.

Koningin van Engeland

Maria en Filips

In het begin was Maria I heel erg populair. Ze straalde het koningschap uit. Maria I was in het begin ook gematigd en de protestanten werden niet echt vervolgd. Maar toen ze steun kreeg van keizer Karel V, werd ze een stuk radicaler. Ze begon met de vervolging van protestanten en bracht de Anglicaanse Kerk weer dichter bij de paus. Maria I wilde Engeland weer katholiek maken. Ze liet de vorige koningin Jane Grey zelfs onthoofden.

Maria was nog niet getrouwd geweest toen ze op de troon kwam en ze wilde voorkomen dat haar zus Elizabeth haar op zou volgen. Ze ging op zoek naar een man en vond de Spaanse prins Filips. De bevolking was daar niet erg blij mee. Ze trouwden op 25 juli 1554 in de kathedraal van Winchester. Filips kreeg dezelfde titels en privileges als zijn vrouw, maar alleen zolang ze getrouwd waren. Maria had uiteindelijk de macht in handen. Maria liet haar protestantse zus Elizabeth vastzetten in de Tower of London. Ze liet Elizabeth echter niet onthoofden, maar volgens bepaalde bronnen stond ze één keer op het punt omdat te doen. Elizabeth had zelfs in brieven haar excuses aangeboden en smeekte voor haar leven.

Door de vervolging van protestanten en haar huwelijk met een Spaanse prins was Maria I in één keer haast alle support van de bevolking kwijt. Maria I had diverse mentale problemen en had zowel heldere als niet-heldere momenten. In 1557 dacht Maria I dat ze zwanger was, maar dit bleek niet zo te zijn. Volgens historici had Maria I een schijnzwangerschap. Omdat ze zou erg graag een kind wilde, hield haar lichaam haar voor de gek. Dit gebeurde later nog twee keer, maar elke keer zonder succes. Hoewel haar buik groeide, had dit volgens historici met een tumor of overgewicht te maken. Prins Filips verliet haar vervolgens.

Dood en nagedachtenis

Maria I op latere leeftijd

Maria I raakte hierna in een diepe depressie en zonderde zich af van de wereld. Ze stierf aan een ziekte met haar hypofyse en bleef tot haar dood eenzaam. Na haar dood werd ze opgevolgd door haar zus Elizabeth I. Elizabeth herstelde Maria's daden en stopte met het vervolgen van protestanten.

Maria I werd na haar dood gezien als één van de slechtste koningen die Engeland ooit had. Hoewel haar wens was om naast haar moeder begraven te worden, werd haar lichaam begraven in Westminster Abbey. Het grafmonument zou ze delen met haar zus Elizabeth. Aan het grafmonument kun je letter zien dat de aandacht uitgaat naar haar zus Elizabeth, terwijl Maria slechts voorkomt met woorden "Bloody Mary" in zwart marmer. Er zijn verschillende linken met Mary, zoals de "Bloody Mary", een cocktail. Verder heb je ook vele horror verhalen.

Link

Het leven van Mary I, 'Bloody Mary'


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maria_I_van_Engeland&oldid=747706"