Huis Lancaster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Lancaster
Red Rose Badge of Lancaster.svg
Wapenspreuk
Stamvader Jan van Gent
Laatste heerser Hendrik VI van Engeland
Familiehoofd
Uitgestorven
Afgezet in/op 1471
Hoofdtak Huis Plantagenet
Zijtak(ken)
Titel(s)
Koning van Engeland
Portaal Portal.svg Monarchie

Huis Lancaster was een adellijk huis, dat een zijtak was van huis Plantagenet. Het regeerde over Engeland tussen 1399 en 1471. Huis Lancaster gebruikte als logo een rode roos. Tijdens de Rozenoorlogen vocht huis Lancaster tegen huis York. Huis York gebruikte een witte roos. De oorlogen worden daarom de Rozenoorlogen genoemd.

De stamvader van het huis was Jan van Gent, een zoon van koning Eduard III. Door zijn huwelijk kreeg hij de titel Hertog van Lancaster. De laatste koning uit het huis Plantagenet, Richard II, pakte de bezittingen van Jan van Gent af. Met behulp van een aantal baronnen werd Richard II afgezet en kwam de eerste koning uit het huis Lancaster aan de macht.

De koningen uit het Huis Lancaster waren:

Huis Lancaster won uiteindelijk de Rozenoorlogen, maar werd verslagen door koning Hendrik VII uit het huis Tudor. Het huis Tudor zou hierna regeren over Engeland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Lancaster&oldid=623632"