Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Vlag van Åland

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 17 apr 2019 om 19:54 (Categorie:Åland verwijderd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Åland.svg

De vlag van Åland is de officiële vlag van de autonome provincie Åland, dat onderdeel is van Finland. De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met hierop een rood Scandinavisch kruis dat in het geel omlijnd is. Afgezien van het rood is de vlag haast identiek aan de vlag van Zweden. Dit is niet vreemd, want in Åland wonen veel Zweedstaligen. Het rood (en tevens het geel) symboliseren Finland, het land waar de streek nu toe behoord. Hoewel de vlag van Finland nu bestaat uit wit en blauw, waren rood en geel de nationale kleuren in de begindagen van het land. Tegenwoordig zie je dit nog terug in het Finse wapen. Het geel in de vlag symboliseert dus de banden met de twee landen.

In 1922 ontstond de eerste vlag. Deze bestond uit drie horizontale strepen, van boven naar beneden blauw, geel en blauw. De vlag was dus volledig gebaseerd op die van Zweden. In 1934 werd het verboden andere vlaggen te gebruiken dan de Finse vlag, maar Åland trok zich niets van aan. Enige tijd later dwong Finland de streek om dit te doen en anders zou het stappen ondernemen. Vanaf 1937 werd geprobeerd de vlag officieel te maken, maar dit verliep erg traag. In 1952 kwam het eerste ontwerp, maar dit werd verworpen omdat het te veel op de vlag van Zweden zou lijken. In 1953 kwam het huidige ontwerp, dat in 1954 door de Finse president werd goedgekeurd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Åland&oldid=556576"