Moskou

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Dit is Nin10do's werkje!
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Stad

Moskou (Russisch: Москв/Москва/Moskva) is de hoofdstad van Rusland. Ook is het de grootste stad van heel Europa en de 7e grootste stad van de hele wereld. De stad is het commerciële, financiële, economische, culturele, politieke en educatieve centrum van Rusland.

Geografie

Moskou ligt ten oosten van het Midden-Russische Plateau en ten westen van het Mestsjora Laagland. Moskou ligt aan de oevers van de rivier de Moskva. In de stad zijn wel 49 bruggen over deze rivier. Het hoogste punt van Moskou is Teplostanskaya wat zo'n 255 meter is. Rond het Kremlin zijn vele symmetrische en ronde wegen. Ze lijken op ringen. De eerste ring en binnenste ring heet de Boulevard Ring. Door Moskou stroomt ook een zijrivier van de Moskva, genaamd de Yauza.

Klimaat

Moskou heeft een landklimaat. Jaarlijks val er tussen de 500 en de 800 mm regen. In Moskou kan het in de maand januari erg koud worden, soms wordt het zelfs wel overdag -10 graden. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 20 graden. De hoogste temperatuur die er ooit geweest is in Moskou, is 36,8 graden. De laagste temperatuur die er ooit geweest is in Moskou, is -42,2 graden. De zomers in Moskou zijn kort, maar in tegenstelling zijn de winters erg lang. Tijdens de maand december komt de zon pas om 9 uur 's ochtends op en gaat 's middags weer om half drie onder.

De naam "Moskou"

Moskou is vernoemd naar de rivier de Moskva. De oorsprong van de naam Moskou is nog niet helemaal bekend. Een mogelijke bron van de naam Moskou is het Meryaanse woord "Moskva" wat duister, troebel of donker betekent. Merya is een uitgestorven Finse taal.

Geschiedenis

Prehistorie

Het oudste bewijs dat de mens al vroeg woonde in het grondgebied van Moskou, dateert al uit de steentijd. Hier waren 2 speciale culturen: de Fatyanovskaya-cultuur en de Dyakovskaya-cultuur. Vele oude civilisaties zijn gevonden rond het Kremlin, het park van Moskou en een aantal heuvels in Moskou.

Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen werd het gebied waar Moskou nu ligt, bewoond door Slavische stammen: de Vyatichi-stam en de Krivichi-stam. In 1156 werd Moskou gesticht door prins Joeri Dolgoroeki van Rostov. De Mongolen uit Azië hadden Azië bijna al helemaal veroverd. Ze trokken naar Europa om nog meer land te veroveren. Toen ze in Moskou kwamen, werd Moskou erg veel verwoest. Moskou hoorde vanaf toen bij het Mongoolse Rijk. Daarna herstelde Moskou en Moskou werd de hoofdstad van het Vladimir-Suzdal-vorstendom. Moskou ontwikkelde goed en werd welvarend. Het werd zelfs bekend als Groothertogdom Moskou. De inwoners van Moskou, genaamd Moskovieten, moesten belasting betalen aan de Mongolen. Onder prins Dmitri Donskoj werd Moskou in 1380 bevrijd van de Mongolen. Tijdens de regeerperiode van koning Ivan III werd Moskou de hoofdstad van een heel rijk genaamd Rusland.

16e eeuw - 17e eeuw

In 1571 werd Moskou aangevallen door Krim-Tataren. Krim-Tataren zijn een Mongools volk dat vooral woont op het Oekraïense schiereiland Krim. Van het jaar 1610 tot en met het jaar 1612 werd Moskou veroverd door de unie tussen Polen en Litouwen. In 1703 werd Moskou voor een lange tijd niet meer de hoofdstad van Rusland. De hoofdstad werd Sint-Petersburg wat toen Leningrad heette. Sint-Petersburg werd gesticht door tsaar Peter de Grote.

Strijd tegen Napoleon

De Frans Napoleon Bonaparte viel Moskou aan in het jaar 1812. Moskou werd verwoest. Napoleons leger slaagde er niet in Moskou te veroveren. Dat kwam door de strenge winter van dat jaar. De soldaten van Napoleon hadden ook veel honger.

20e eeuw

De eerste officiële burgemeester van Moskou werd Alexander Adrianov in januari 1905. In Rusland waren geen tsaren (koningen) meer. Dat kwam door de Russische Revolutie. Die was succesvol geslaagd door Vladimir Lenin, Rusland werd communistisch. Moskou werd weer de hoofdstad van Rusland wat veranderde in de Sovjet-Unie. In 1980 werden de Olympische Spelen gehouden in Moskou. In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar. Toen Moskou nog communistisch was, was Moskou heel arm geworden.

Bevolking

Al eeuwenlang is Moskou de grootste stad van Rusland. Zo'n 86,4 % van de bevolking in Moskou is etnisch (=oorspronkelijk) Russisch. Moskou heeft een laag geboortecijfer en een hoog sterftecijfer. Ongeveer per jaar daalt de bevolking van Moskou zo'n 700.000 inwoners. De laatste jaren wordt het geboortecijfer hoger. Moskou trekt veel immigranten, vanwege de hoge economie. Het bestuur van Moskou doet erg streng tegen homo's en lesbiennes.

Jaartal Aantal inwoners
1926 2.101.200
1939 4.609.200
1959 6.133.100
1979 8.142.200
1989 8.972.300
2002 10.383.000
2009 10.524.400

Bestuurlijke indeling

Administratieve districten Russische naam Inwoners (2005)
Noordelijk Северный 1 .106 .673
Noordoostelijk Северо-Восточный 1 .237 .069
Noordwestelijk Северо-Западный 788 .105
Oostelijk Восточный 1 .385 .621
Selenograd Зеленоградский 215 .713
Zuidelijk Южный 1 .584 .665
Zuidoostelijk Юго-Восточный 1 .131 .738
Zuidwestelijk Юго-Западный 1 .199 .593
Westelijk Западный 1 .062 .737
Centraal Центральный 694 .664

Religie

Het christendom is de belangrijkste godsdienst van Moskou. Het meest populair is de Russisch-Orthodoxe Kerk. De Russisch-Orthodoxe Kerk is een traditioneel historisch erfgoed van heel Rusland. Moskou is het centrum van deze kerk. Een bijnaam van het religieuze Moskou is "stad van de 1600 kerken". Verder gelooft men in Moskou ook in de islam, de protestantse kerk, het jodendom, boeddhisme en nog een aantal geloven. Wel ongeveer zo'n 1,5 miljoen mensen geloven hier in de islam. Het boeddhisme is niet een traditionele religie die heel erg veel voorkomt in de grote steden van Rusland, zoals Moskou, Sint-Petersburg en Rostov.

Criminelen & Zwerfhonden

Criminelen

Moskou is de gevaarlijkste stad van Europa. In Moskou is vaak autodiefstal. Dit is flink voort gegaan, vooral in de jaren '90. Zakkenrollen en inbraak van voertuigen wordt ook vaak gedaan in Moskou. Verder zijn er erg veel georganiseerde misdaden en bendes. Vooral drugshandel, prostitutie (hoeren) en financiële misdrijven komen voor. Moskou was vroeger beroemd om zijn maffia. Vroeger werden er erg veel moorden gepleegd in Moskou. De laatste tijd worden er vaak racistische (discriminatie vanwege huidskleur/cultuur) moorden gepleegd in Moskou. Veel Aziaten, Afrikanen of mensen met een zwarte huidskleur zijn vaak het slachtoffer. De mensen die de moorden gaan plegen hebben vaak een kaal hoofd en allemaal tatoeages. Die noem je skin-heads. Ze zijn vaak samen met een bende die zich vestigen in de metrostations of treinstations. De politie van Rusland kan er niets aan doen.

Zwerfhonden

In Moskou zijn veel zwerfhonden. De honden bijten vaak mensen. Soms hebben ze hondsdolheid. Ze zwerven vaak rond de vuilnisbelten of vuilnisbakken. Ook kunnen ze wormen in hun buik hebben.

Economie

Moskou heeft één van de hoogst ontwikkelde economieën van Europa. De economie geldt voor 20 % van het totale BBP (Bruto Binnenlands Product) van Rusland. Moskou is de derde duurste stad van de hele wereld, na Tokio en Osaka allebei in Japan. In Moskou zijn vele bedrijven en kantoren. De rijkste persoon van heel Moskou in 2008 was Oleg Deripaska met 28 miljard dollar. In 2009 werd ze de tiende rijkste persoon van Moskou met 3,5 miljard dollar. De rijkste persoon van 2009 was Michail Prochorov met 9,5 miljard dollar. Ook is er veel industrie in Moskou. Vooral chemische industrie, metaal-industrie, voedselindustrie, textielindustrie, meubelindustrie, energieproductie, softwareontwikkeling en machine-industrie. In Moskou worden helikopters geproduceerd. Het merk van de helikopters is Mil Moscow Helicopter Plant. Er zijn ook veel autofabrieken in Moskou. Een bekend horloge merk uit Moskou is Poljot. Een hele bekende anti-virussoftware uit Moskou is Kaspersky Lab. Bekende gamesproducenten zijn 1C Company en Akella.

Partnersteden

Moskou heeft veel partnersteden. Dit zijn de partnersteden van Moskou op alfabet:


Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moskou&oldid=145089"