Charkov

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Charkov in vogelvlucht

Charkov, Kharkov, Charkiv of Kharkiv is een grote stad in Oekraïne met ongeveer zo'n 1.461.000 inwoners in het jaar 2007.

De stad is een cultureel, industrieel en financieel centrum. Het ligt geografisch in het noordoosten van het land. Niet ver hier vandaan ligt de grens met Rusland. Charkov is bekend om zijn grote universiteit. In de stad zijn daarom ook veel studenten. Ooit was het de hoofdstad van Oekraïne, maar toen maakte men een beslissing om het centrale Kiev uit te kiezen als hoofdstad. Het grootste plein van heel Europa ligt in Charkov. Dat plein heet het Vrijheidsplein. Het Vrijheidsplein is na het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing (China) het grootste plein ter wereld.

Charkov was een speelstad van het EK voetbal 2012. Nederland speelde hier al haar wedstrijden. Eigenlijk zou er in Dnjepropetrovsk gespeeld worden in plaats van in Charkov, maar het vliegveld en de infrastructuur eromheen (autowegen, spoorlijnen, buslijnen enz.) waren niet goed genoeg, daarom werd Charkov gekozen.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charkov&oldid=292484"