Krim-Tataren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van de Krim-Tataren

De Krim-Tataren (Krim-Tataars: Qırımtatarlar, Qırımlılar) zijn een volk dat op de Krim leeft. Zij spreken Krim-Tataars, een taal die hoort bij de Turkse talen. De Krim-Tataren zijn grotendeels soennitische moslims. Ze stammen af van Turkse en Mongoolse veroveraars. Ze horen, in tegenstelling tot wat de naam doet denken, niet bij de Tataren. Ze heten zo omdat de Russen vroeger die stammen gewoon allemaal Tataren noemden en omdat ze op de Krim woonden werden ze Krim-Tataren genoemd.

Anti-Russisch

Behalve de vele pro-Russen op de Krim, zijn er ook groeperingen die anti-Russisch zijn. Een voorbeeld hier van zijn dus de Krim-Tataren. De Krim-Tataren zijn pro-Oekraïens. Ongeveer 60 procent van de inwoners op de Krim is Russisch en 24 procent Oekraïens. De Krim-Tataren zijn in de minderheid, terwijl ze in de jaren '30 nog in de meerderheid waren.

Geschiedenis

Lange tijd hadden de Krim-Tataren hun eigen staat, het machtige kanaat van de Krim. Uiteindelijk werd dit kanaat opgeheven en het gebied bij het keizerrijk Rusland gevoegd. Veertig jaar na de oprichting van de Sovjet-Unie moesten de Krim-Tataren op bevel van Jozef Stalin verhuizen van de Krim naar Centraal-Azië. Deze reis was zeer gevaarlijk, omdat ze een groot tekort aan boten hadden, waardoor ze door het zuid-westelijke deel van de Sovjet-Unie moesten. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was de terugkeer uit Centraal-Azië een langzaam proces. Toen de Krim-Tataren aan het einde van de jaren tachtig eindelijk terug konden keren, troffen ze Russen aan in hun oude huizen. Ze bouwden daarom nieuwe huizen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krim-Tataren&oldid=689369"